Hren razkužuje

Foto: Žurnal24 Ostri hren.
Ob ostrem vonju hrena se marsikomu zasolzijo oči, vendar pa ima hren tudi druge lastnosti.
Oglej si celoten članek

V skladu z ljudskim izročilom gorčična olja, ki jih vsebuje korenina hrena, spodbujajo prekrvavitev sluznice, prebavo in prekrvavitev, hren razkužuje, ima celilne lastnosti in žene na vodo. Notranje deluje proti okužbam sečil in dihal, oteklinam in ledvičnim kamnom, zunanje pa proti vnetim sklepom oziroma vezivnim tkivom in pomaga pri pikih insektov. S hrenom lahko izkašljevanje lajšajo kadilci, ki jih muči kronični bronhitis. Stara ljudstva so ga uporabljala tudi kot sredstvo proti skorbutu, pri pljučnih, kožnih in mnogih drugih obolenjih.

Pri občutljivih posameznikih lahko hren sproži alergijo in dražilno deluje na kožo, izogibale naj bi se mu tudi nosečnice in doječe matere. Hrena naj sicer ne bi užili več, kot je običajno v prehrani. Najboljši je sveže nariban, saj je le takšen biološko učinkovit in hkrati aromatičen.

Hren je dragocen tudi kot nadomestek soli, če se ji moramo recimo izogibati zaradi visokega krvnega tlaka.

Sestavine
Korenina hrena je izjemno bogata z ostrimi gorčičnimi olji. Prisotna je tudi visoka koncentracija vitamina C, poleg tega pa korenina vsebuje še vitamine skupine B, kalij, kalcij, magnezij, fosfor in železo.

Nasveti za nakup in shranjevanje
Če kupimo že nastrgan hren, so mu običajno dodana sredstva proti oksidiranju in konzervansi, kar ugotovimo po mlečno beli barvi. Hren brez konzervansov pa je rahlo rjavkaste barve in ga lahko kupimo v trgovinah z zdravo prehrano.
Od hrenove korenine odrežemo le toliko, kot potrebujemo. Ostalo zavijemo v folijo in shranimo v hladilniku. Zdravilne antibiotične snovi hitro izhlapijo, če je korenika izpostavljena izsuševanju in višjim temperaturam, zato jo vedno hranimo tesno zavito na hladnem in temnem. Če ga hranimo dlje časa, začnejo gorčična olja izgubljati svoj učinek. Hrena, ki ga nastrgamo sami, ne smemo hraniti več kot dva do tri tedne.  

Uporaba
Korenino lahko uporabljamo kot začimbo za juhe, tekne kot priloga – samostojen ali v omakah – h kuhanemu mesu ali prekajenim ribam.

Ima pa še eno čudežno moč – s koščkom hrena v denarnici ta nikoli ne bo prazna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.