Industrijsko predelana hrana je vse bolj prečiščena. Pomanjkanje vlaknin je lahko vzrok za številne bolezni prebavil, med njimi tudi za raka na črevesju. Poskrbite za prehrano, bogato z zelenjavo, polnovrednimi žiti in sadjem, ki ima veliko vlaknin. Zmerno uživajte meso, izogibajte se živilom iz bele moke in belemu sladkorju.
Zelenjava vsak dan
Ameriški inštitut za raziskave rakavih obolenj odraslim priporoča od 20 do 30 gramov vlaknin na dan. Otroci in mladostniki od tretjega do 18. leta naj bi na dan zaužili najmanj toliko gramov vlaknin, kolikor imajo let, plus pet gramov. Sadje in zelenjava naj bi tako predstavljala okoli 70 odstotkov hrane.
Bogato z vlakninami
Med sadje, bogato z vlakninami, se uvrščajo predvsem jabolka, banane, kivi in hruške. Vlakninsko zelo bogati so tudi orehi in brazilski oreščki. Še bogatejša z vlakninami pa je zelenjava, predvsem fižol, grah, brokoli, zelje, koruza in špinača. Zelenjavo uživajte kuhano v pari ali presno.
Spremembe postopoma
Spremembe v prehrano uvajajte postopoma. Z večjim vnosom vlaknin se bo delovanje črevesja pospešilo, vendar se lahko s prehitrim in preobilnim vnosom presnih živil črevesni ritem tudi poruši, kar lahko vodi v diarejo ali celo zaprtje.