Hitra severnjaška mrcina

Foto: Žurnal24
Kdo pravi, da so tovornjaki počasna vozila, ki avtomobilistom parajo živce z minute trajajočimi prehitevanji na avtocesti? Volvota NH prehitijo le najhitrejši avtomobili.
Oglej si celoten članek

Švedska družba, ki skupaj z Renaultom tvori največjo tovarno tovornjakov na svetu, že dlje časa opazuje upadanje zanimanja med mladimi mehaniki in vozniki za delo s tovornjaki. Zato so kot del kampanje za privabljanje novih kadrov Švedi v svojem razvojnem oddelku razvili model NH, ki dokazuje, kako vznemirljiva in zmogljiva je tehnologija v dandanašnjih tovornjakih.

Motor D16 so s pomočjo predvsem lastnih originalnih delov izdatno "popilili" in mu odvzeli vse zapore, ki običajne tovornjake omejujejo na hitrost 90 km/h. Končni rezultat je 1.149 kW (1.600 KM) in 5.000 Nm (!) navora.

Za volan tako predelane mrcine se je usedel nekdanji profesionalni dirkač s tovornjaki Boije Ovebrink. Po letališki pisti v Västerasu je tovornjak pognal do hitrosti 240 km/h, še bolj kot končna hitrost pa je bila v ospredju za tovornjakarje bolj zanimiva povprečna hitrost prvega prevoženega kilometra. Tovornjak je z mesta do oznake 1.000 metrov vozil s povprečno hitrostjo kar 158 km/h. To je za štiri kilometre več, kot je znašal dosedanji svetovni rekord, ki ga je leta 2001 postavil prav tako Ovebrink. Uradno mora rekord potrditi še Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.