Kako je nastal?
Glikemični indeks je pred slabimi tridesetimi leti uvedel
dr. David Jenkins za lažji nadzor ravni inzulina pri ljudeh z diabetesom. Z
glikemičnim indeksom je razporedil živila v razponu od 0 do 100, glede na to, kako hitro zaužita
hrana vpliva na porast glukoze v krvi. Za diabetike je pomemben zaradi nadzorovanja primerne
vrednosti krvnega sladkorja in telesne teže.
Živila z nizkim glikemičnim indeksom
Če želite, da je vaša prehrana zdrava, naj ima več kompleksnih ogljikovih hidratov z nižjim
glikemičnim indeksom. Nižji kot je GI, bolj nadzorovano narašča raven glukoze v krvi, to pa pomeni
trajnejšo in primernejšo zalogo krvi.
Živil, ki presežejo mejo GI 50, je v naravi malo. Nizek GI imajo jabolka, hruške, banane,
češnje, breskve, grozdje, pomaranče, grenivke, slive, soja, sojino mleko, posneto in polnomastno
mleko, polnozrnate testenine in kruh, pa tudi temna čokolada, ovseni kosmiči in puding. Prav tako
sem spadajo zelenjava, žita, ribe in mlečni izdelki.
Zakaj je nizek GI živil pomemben?
Živila, ki imajo nizek glikemični indeks, izboljšujejo delovno zmogljivost, ker možgane
enakomerno oskrbujejo s sladkorjem. Taka živila tudi dobro vplivajo na imunski sistem, ker so
bogata z vitamini in vlakninami. Z njihovo pomočjo boste iz svojega telesa spravili
odvečne strupene snovi in ga zavarovali pred sladkorno boleznijo.
Za tiste, ki želite izgubiti nekaj odvečne teže
Živila, ki smo jih našteli zgoraj, dobro topijo maščobe, saj poskrbijo zato, da se porablja v
mišicah in obenem zavirajo lakoto. Tako s temi živili ne boste doživeli napadov volčje lakote.
Na glikemičnem indeksu temelji tudi zelo znana Montignacova dieta, za katero ste verjetno že
slišali.
Glikemični indeks: Kaj je to?
GI pomeni glikemični indeks živila in nam pove, s kakšno močjo določeno živilo spodbuja trebušno slinavko, da izloča hormon inzulin. GI torej pomeni rast ravni sladkorja v krvi po zaužitju določenega živila.