Festival, ki ni le za geje

Foto: Arhiv organizatorja
Foto: Arhiv organizatorja
Gejevski in lezbični film. Organizatorji si na festivalu želijo tudi heteroseksualno publiko.
Oglej si celoten članek

Komaj so ljubitelji filma po Liffu zajeli sapo, že se to soboto začenja 28. Festival gejevskega in lezbičnega filma, ki bo obiskovalcem Slovenske kinoteke v Ljubljani, nato pa delno tudi na Ptuju, v Celju, Kopru in Mariboru, predstavil najzanimivejše aktualne filme na temo istospolne usmerjenosti. Letos se je po besedah enega od selektorjev festivala Braneta Mozetiča nabralo 22 dolgih in 22 kratkih filmov iz 21 držav, med katerimi so tudi trije domači: prvi slovenski lezbični dokumentarec Razmerja ter kratkometražna Stanovanje št. 4 in Janez.
"Film je nastal z namenom, da bi predstavili, da je istospolna oseba še veliko več kot to, da je gej, in da bi nekdo, ki nima toliko stika s to populacijo, videl, da to ni noben bavbav," je o cilju dokumentarnega Janeza povedala Urša Kastelic, ki stereotipe s soavtorico Andrejo Celija poskuša razbijati v pozitivnem duhu, ne pa z "negativo, v stilu, kako je nam težko".

Od Evrope do Azije

Festival, ki ga že vrsto let pripravlja predana ekipa z Mozetičem in Suzano Tratnik na čelu, kot osrednje ime tokrat gosti Barbaro Hammer, legendarno ameriško avtorico avantgardnega in eksperimentalnega filma. Hammerjeva bo že na sobotnem odprtju pospremila svoj kratki film Lezbotaktika, ki velja za prvi odkrito lezbični film, v nedeljo zvečer bodo na sporedu trije srednjemetražni filmi, v ponedeljek pa še cikel njenih kratkih filmov iz 70. let. Poleg del Hammerjeve ter kanadskih in zahodnoevropskih filmov, med katerimi Mozetič izpostavlja švicarske, se letos kar nekaj filmov ukvarja s položajem lezbijk v Vzhodni Evropi letos, marsikatera zanimivost pa prihaja tudi iz azijskih držav.

Prvi celovečerec, ki bo prikazan na festivalu, bo tako gejevski film iz Vietnama Zgubljeni v raju, ki je bil dobro sprejet tako pri strokovni javnosti kot pri publiki, za sproščenejši zadnji dan pa bo poskrbel tajski lezbični film Da ali ne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.