Sestavine:
Za tortno podlago:
- 200 g piškotov spekulatius
- 80 g masla (stopljenega)
Za nadev:
- 100 g piškotov spekulatius
- 500 g skute
- 500 g svežega sira
- 3 jajca
- 1 žlica koruznega škroba
- 120 g sladkorja
Za kompot:
- 3 mandarine
- 1 strok vanilje
- 1 čili
- 200 ml pomarančnega soka
- 50 g sladkorja
- 1 1/2 žlice koruznega škroba
Priprava:
- Za skutno torto s kompotom iz mandarin in čilija najprej pripravimo nadev. Na grobo nasekljamo spekulatius piškote ter jih dobro zmešamo s preostalimi sestavinami.
- Za podlago torte na drobno zdrobimo piškote spekulatius in umešamo stopljeno maslo. Tortni model obložimo s papirjem za peko ter maso s piškoti pretresemo v model in jo enakomerno razporedimo po dnu modela. Model potisnemo v ogreto pečico (ventilatorska, 160 °C) ter pečemo ca. 50 minut.
- Za kompot olupimo mandarine in jih razdelimo na krhlje. Prerežemo strok vanilje in izpraskamo sredico. Zavremo skupaj z razpolovljenim čilijem, pomarančnim sokom in sladkorjem. Koruzni škrob zmešamo z nekaj hladne vode ter ga prilijemo v pomarančni sok. Pustimo vreti ca. 4 minute, medtem neprestano mešamo. Nato dodamo mandarine in kuhamo še nadaljnjih 5 minut.
- Skutino torto narežemo na kose ter postrežemo s kompotom iz mandarin.
Nasvet:
Skutino torto lahko seveda postrežemo tudi s kakšnim drugim kompotom. Za torto so navedene sestavine za tortni model s premerom 26 cm.
več receptov za sladice preberite tukaj!