Dovolj je 10 ekstazijev v enem letu

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Deset ekstazijev, zaužitih v enem letu, je dovolj za trajne poškodbe možganov, slabše razmišljanje in težave s spominom.
Oglej si celoten članek

Redni uživalci plesne droge ekstazi imajo pogosto težave z razmišljanjem, senilnostjo in simptomi prve stopnje demence. Za pojav neželenih učinkov je dovolj deset ekstazijev, zaužitih v enem letu.

Vsaj tako so pokazali rezultati raziskave Nemškega znanstvenega inštituta v Kölnu, ki pravijo, da lahko že relativno majhna količina zaužitih ekstazijev na možganih pusti trajne posledice.

"Užitek" s trajnimi posledicami

Negativne učinke so spremljali pri mladih uživalcih plesne droge, ki pred uživanjem droge s spominom in učenjem niso imeli težav. Po nekajkratnem uživanju pa so se pri vseh pojavile težave s spominom. Poleg vsakodnevnih zadev se mladostniki niso spominjali niti, kje so bili in kaj so počeli, kar je skrb vzbujajoče, pravijo strokovnjaki, saj je ta vrsta izgube spomina podobna prvi stopnji demence.

Raziskovalci so glavnega krivca za počasnejše delovanje možganov našli v kemikaliji MDMA, ki je glavna sestavina priljubljene plesne droge, poroča Daily Mail.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.