Natančneje, antioksidanti v kakavu so tako močni, da lahko uravnavajo raven krvnega sladkorja, kar igra pomembno vlogo tudi pri ohranjanju zdrave telesne teže, rezultate raziskave povzema Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Do rezultatov so raziskovalci prišli s poskusi na miših. Te so razdelili v skupine z različnimi dietami, ki so se razlikovale po vsebnosti maščob, sladkorja in seveda kakava. Pri miših, ki so poleg mastne hrane dobivale dodatek kakava, se težave s povečano telesno težo niso pojavile.
Vodja raziskave Andrew Neilson razlaga, da je kakav eno od s flavonoidi, to je zelo močnimi antioksidanti, najbogatejših živil; prav flavonoidi naj bi že v majhnih količinah močno prispevali k boljšemu zdravju, varovali pred nastankom sladkorne bolezni tipa 2 in posledično preprečevali debelost.
Prav tako naj bi redno uživanje čokolade z visoko vsebnostjo kakava in z zelo malo dodanega sladkorja izboljšalo miselne sposobnosti, zmanjšalo tek in ohranjalo nižji krvni pritisk.