Dober razlog, da fižol jeste vsak dan

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najnovejša raziskava kanadskih znanstvenikov je potrdila, da redno uživanje stročnic znižuje raven slabega holesterola.
Oglej si celoten članek

Kako pogosto pa se stročnice znajdejo na vašem jedilniku? Če manj kot enkrat na teden, delate napako, opozarjajo kanadski znanstveniki, ki uživanje stročnic priporočajo celo za vsak dan, svoja priporočila pa potrjujejo z raziskavo.

Ta je pokazala, da so prav vlaknine tiste, ki zmanjšujejo absorpcijo slabega holesterola iz hrane, fižol pa se je tako vpisal na listo varovalnih živil za srce. Enako po besedah znanstvenikov delujejo leča, grah in čičerka. Da bi s pomočjo teh živil poskrbeli za zdravo srce in ohranjali nizko raven slabega holesterola, priporočajo, da vsak dan zaužijete vsaj eno manjšo porcijo omenjenih živil.


Še boljši za moške

Močnejši učinek stročnic pa so raziskovalci opazili pri moških. Razlog naj bi se skrival v opažanjih, da imajo moški praviloma višjo raven slabega holesterola, zato so tudi učinki njegovega zniževanja opaznejši.

Pri tem Canadian Medical Association Journal navaja, da sprva vsakodnevno uživanje stročnic lahko pripelje do neljube napihnjenosti in vetrov, ki pa sčasoma, ko se prebavni sistem nanje navadi, izginejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.