Začimbe so vinu dodajali že stari Grki, punč pa so najprej pili v Indiji. Pozimi so tako
ogreli telo in dušo. Ingver, kardamom, koromač, cimet in nageljnove žbice naj bi namreč
aktivirali čakre – centre duhovne moči v telesu. V Evropo je punč prišel v 17. stoletju
in takoj postal zelo priljubljen. Wolfgang Amadeus Mozart je punč iz Anglije prinesel v
Avstrijo, kjer ga od takrat pijejo predvsem pred božičem. V njegovem času so ga pili
predvsem v lokalih in na plesih, kjer je bil punč pravi modni hit.
Potrebujete:
- pravi/ zeleni čaj
- cimet, klinčke, janež, ingver ...
- sladkor, med
- pomarančni/jabolčni sok
- pomarančni liker
- rum ali katero drugo žgano pijačo
Priprava
- Za pomarančni punč najprej skuhajte pol litra pravega čaja. Dodajte cimetovo skorjo,klinčke, sladkor, 2,5 decilitra pomarančnega soka, 1 deciliter pomarančnega likerja in sok ene limone. Zavrite in dodajte pol decilitra ruma.
- Za jabolčni punč skuhajte pol litra zelenega čaja, dodajte pol litra jabolčnega soka, klinčke, cimet in janež, lahko tudi ingver v prahu. Vse skupaj naj počasi vre nekaj minut, zatem pa sladkajte in dodajte 1 deciliter ruma.
- Pripravite lahko tudi otroški punč, nealkoholno različico te pijače. V sadni čaj dodajte začimbe po želji, pokuhajte, nato pa sladkajte z vaniljevim sladkorjem ali medom.