Dihurji niso za majhne otroke

Foto: Žurnal24 Dihurje je priporočljivo kastrirati čim pozneje, pravi Maja Čonč iz društva Zver
Začetniki izberite starejše dihurje, ki so že vajeni čistoče, kastrirani in socializirani.
Oglej si celoten članek

"Dihurji niso primerni za družine z majhnimi otroki, saj imajo med seboj zelo grobo igro," opozarja Maja Čonč iz društva Zverinice. "Če dihur ugrizne odraslega, ta to lahko sprejme. Majhnega otroka pa boš težko prepričal, da ugriz ne boli," pojasni. Povprečna življenjska doba dihurjev je sicer po njenih besedah od šest do osem let.

Ponudite jim mačje priboljške. Za igro jim lahko ponudite mačje igračke, žogice, tunele, radi imajo tudi vrečke. "Te jim ponudite le pod nadzorom," opozarja Čončeva. Ponudite jim lahko tudi priboljške za mačke.

Največje napake, ki jih delajo lastniki, so, da se pred nakupom ne pozanimajo o potrebah živali. "Dihurja največkrat kupijo kar po trenutnem navdihu, premami jih njegova ljubkost," pravi Čončeva. Poleg tega nekateri kupijo mladiča, saj mislijo, da se bo tako bolj navadil nanje. "To pa je velik stereotip," razlaga. Začetnikom priporoča, naj vzamejo odraslo žival, starejšo od enega leta, saj je večina dihurjev tedaj že kastrirana. Vonj med gonitvijo je pri nekastriranih živalih zelo močan; več je tudi izločkov iz smradnih žlez. "Vonj je zelo močan. Če imaš na primer na hodniku obešeno obleko, jo lahko daš samo še v pralni stroj," opisuje. "Starejše živali so praviloma tudi že socializirane in znajo uporabljati stranišče," še dodaja. Pri stranišču pa po njenih besedah niso tako stoodstotni kot mačke. Treba je vzeti v zakup, da bo včasih treba kakšen iztrebek tudi pobrati. V nasprotju s psi in mačkami se kastracija dihurjev priporoča čim kasneje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.