Ker se dietna kriza po navadi pojavi na polovici poti do cilja, se danes nagradite s sladko
večerjo. Pripravite si lahko sadno kremo, sadno solato ali pa sledite našemu receptu in se
nagradite s slastno jabolčno peno. Ste si že postavili cilj, ki ga želite z dieto doseči? Če še ne,
je zdaj pravi čas. V omari poiščite kakšno staro oblačilo, za katerega si želite, da bi vam bilo
spet prav in najpomembnejše je, da ste vztrajni. Če vam čez dan zmanjka volje in moči za delo, se
sprehodite, pretegnite, globoko dihajte, spijte kozarec vode ali si privoščite lahko malico.
Zajtrk: kruhki z zeliščno skuto (delo: 10 minut)
Potrebujete:
– majhen šopek zelišč (koper, peteršilj in drobnjak),
– 2 žlici puste skute,
– sol in poper,
– velik polnovredni kruhek,
– 4 paradižniki češnjevci,
– 200 ml jabolčnega soka.
Zelišča operite in listke na drobno sesekljajte. Zmešajte jih s skuto, posolite in
popoprajte. Kruhek razpolovite in polovici namažite s skuto. Paradižnike razrežite na četrtine in
položite na namaz. Poleg spijte jabolčni sok.
Kosilo: zloženka iz krompirja, govedine in pora (delo: 30 minut, peka: 20 minut)
Za en obrok potrebujete:
– 1 velik krompir (150 g),
– srednje velik por,
– 100 g govejega zrezka,
– čebulo,
– žličko repičnega olja,
– sol, poper in ostro začimbno papriko,
– malo peteršilja,
– 100 g svežega sira z manj maščob.
1. Krompir 20 minut kuhajte v slani vodi, pečico segrejte na 200 stopinj.
2. Očiščen por narežite na kolesca, govedino pa na tanke rezine. Čebulo sesekljajte in
prepražite na vročem olju. Dodajte meso in ga krepko opražite.
3. Kuhan krompir olupite in ga narežite na kolesca. Meso narežite na kockice. V majhno
nepregorno posodo naložite plasti krompirja, pora in mesa s čebulo: vsako plast posolite,
popoprajte in malo papricirajte.
4. Opran peteršilj nasekljajte in primešajte svežemu siru. Posolite in popoprajte ter
namažite na zloženko. V pečici pecite 20 minut.
Večerja: riževi žličniki na jabolčni peni (delo: 15 minut)
Potrebujete:
– 150 ml lahkega mleka,
– 2 vrečki vaniljevega sladkorja,
– 50 g okroglozrnatega riža,
– limono,
– veliko jabolko,
– beljak enega jajca,
– žlico sladkorja,
– žlico puste skute.
1. Mleko in vanilijin sladkor zavrite, dodajte riž, pokrijte in na šibki vročini dušite
približno 20 minut.
2. Limono ožemite, olupite jabolko, ga razpečkajte in grobo naribajte. Pokapljajte z
limoninim sokom. Polovico naribanega jabolka in 100 ml vode kuhajte na srednji vročini in ga
zmečkajte z vilicami.
3. Beljak in sladkor stepite v zelo čvrst sneg. Primešajte ga še toplemu jabolčnemu pireju in
zmes ohladite.
4. Skuto in drugo polovico jabolka primešajte kuhanemu rižu. Iz mase oblikujte žličnike in
jih položite na jabolčno peno.
Dieta: Že pol poti do cilja
Danes je 14. dietni dan, torej ste že na pol poti do cilja. Ste se že poslovili od kakšnega odvečnega kilogramčka? Nagradite se za vztrajnost in se za večerjo posladkajte z jabolčno peno.