Deseti slovenski festival vin

Foto: Žurnal24 Po koncu pokušine preverite svoje sposobnosti za vožnjo.
V ljubljanskem hotelu Slon bo vrata odprl že deseti slovenski festival vin, ki bo potekal od danes, 22. novembra, pa do sobote, 24. novembra.
Oglej si celoten članek

Na festivalu se bo predstavilo prek 170 slovenskih (vključno z našo prvo vinsko ligo) in tujih vinarjev ter vinogradnikov, ki bodo v pokušino ponudili prek 500 vin.

Prvi slovenski festival vin so priredili leta 1998, ko so zabeležili 40 razstavljavcev s 50 različnimi vini, ki jih je prišlo poskusit petnajst novinarjev in slabih tisoč obiskovalcev; letos, ko se dogaja jubilejni, deseti festival, pa napovedujejo, da bodo padli vsi rekordi – za števili vinogradnikov in vinarjev ter vinskih vzorcev pa se že ve, da sta rekordni!

Namen slovenskega festivala vin si zasluži vse pohvale, saj so pri oblikovanju le-tega mislili prav na vse vpletene strani; tako želijo obiskovalcu predstaviti vino in vinarja, vinarju pa ponuditi strokovnjaka, končnega potrošnika, medijsko odmevnost, druženje s konkurenco in posledično pozicioniranje vina v okolju ter ne nazadnje s celotnim prepletom prispevati k dvigu kulture pitja vina in h kakovostnejši potrošnji vrhunskih vin.

Podrobneje bomo o festivalu vin poročali v ponedeljek, do takrat pa mogoče samo še nekaj namigov o spremljevalnem programu festivala: novinarji bodo ocenjevali za nagrado Medijski Bakhus, strokovnjaki bodo ocenjevali festivalska vina, sommelierji bodo izbirali najbolj všečen merlot in spajali hrano z vini, Brici bodo razpravljali o potencialu rebule in prihodnosti tokaja, vinska šola Belvin bo predstavila Vinski vodič, o katerem smo že pisali, in posamezna tuja vina, pod taktirko glavnega urednika revije Vino pa se bodo spoznavale stare (avtohtone, pozabljene) sorte in macerirana vina.

Trinajst priporočil pri pokušanju (festivalskih) vin
(pripravil predsednik programskega odbora festivala Mojmir Wondra)

  1. Do vina se obnašaj spoštljivo – kozarec drži za pecelj.
  2. Ne pokušaj vina na tešče.
  3. Naredi vrstni red pokušine: bela, roze, rdeča, predikati, peneča – ta lahko tudi na začetku.
  4. Zaznava z očmi: barva, bistrost in iskrivost videza.
  5. Zaznava z nosom: intenzivnost in dolžina cvetice – večkrat zavrti čašo.
  6. Zaznava z usti: aroma in okus – naredi majhen požirek in ga zadrži v ustih nekaj sekund.
  7. Zaznava z usti: dolžina in intenzivnost arome in okusa.
  8. Zaznava z usti: skladnost in harmonija okusa – vrstni red: sladko, kislo, grenko.
  9. Poveži vse v celoto: splošni vtis vina.
  10. Nevtraliziraj okus pred naslednjim vzorcem – košček kruha, sadja ali sira.
  11. Ne prepričuj drugih o svoji nezmotljivosti.
  12. Oceni svoje sposobnosti, preden se lotiš naslednjih vzorcev – ne opijaj se.
  13. Po koncu pokušine preveri svoje sposobnosti za vožnjo – alkotest.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.