Sestavine:
- 600 g sliv (ali češpelj)
Za testo:
- 170 g masla (na sobni temperaturi)
- 60 g sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 1 ščepec soli
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1/2 limone (neškropljena in neobdelana lupina)
- 3 jajca
- 150 g sladkorja v prahu
- 280 g moke
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 200 ml mleka
- 2 jedilni žlici ruma
- 3 jedilne žlice kakava v prahu
Za mrvice:
- 150 g moke
- 70 g sladkorja
- 70 g masla (hladnega)
- 1/2 čajne žličke cimeta
Priprava:
- Za slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami operemo slive, jih razpolovimo, odstranimo pečke in razrežemo na štiri dele. Za mrvice maslo narežemo na kose in jih s prsti zmešamo z moko, sladkorjem in cimetom. Nato zmes nadrobimo, da dobimo lepe mrvice.
- Ločimo jajca. Operemo limono in nastrgamo pol lupine. Maslo sobne temperature razrežemo na koščke in penasto zmešamo s 60 g sladkorja, vanilijevega sladkorja, soljo, limonino lupino in cimetom. Umešamo rumenjak za rumenjakom.
- Beljake stepemo v trd sneg. Potem postopoma vsipamo 140 g sladkorja in stepamo naprej, da postane sneg lepo trd.
- Moko presejemo s pecilnim praškom. Presejemo tudi kakav, da se v kolaču ne naredijo luknje, dodamo rum in postavimo na stran.
- V jajčno maso z maslom zmešamo najprej en manjši del snežne mase. Potem pazljivo umešamo preostanek. Moko in mleko umešamo izmenično.
- Polovico kolačeve mase vlijemo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. V drugo polovico na hitro umešamo kakavovo maso z rumom in vlijemo na prvo plast testa. Z vilicami potegnemo črte skozi obe masi, da dobimo lep vzorec.
- Testo obložimo s slivami in potresemo z mrvicami. Slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami pečemo v segreti pečici na 180°C ca. 30 minut.
Nasvet:
Pri receptu za slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami je testa dovolj za polovico standardnega pekača. Pekač razdelimo na polovico z aluminijasto folijo. Uporabimo pa lahko tudi manjši pekač ali okvirje, ki jih lahko premikamo.