Čokoladno-slivov kolač

Foto: Norbert Tutschek
Foto: Norbert Tutschek
Zdaj je pravi čas za peko z domačimi slivami. Danes naj zadiši po čokoladno-slivovem kolaču.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

  • 600 g sliv (ali češpelj)

Za testo:

  • 170 g masla (na sobni temperaturi)
  • 60 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/2 limone (neškropljena in neobdelana lupina)
  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 280 g moke
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 200 ml mleka
  • 2 jedilni žlici ruma
  • 3 jedilne žlice kakava v prahu

Za mrvice:

  • 150 g moke
  • 70 g sladkorja
  • 70 g masla (hladnega)
  • 1/2 čajne žličke cimeta

Priprava:

  • Za slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami operemo slive, jih razpolovimo, odstranimo pečke in razrežemo na štiri dele. Za mrvice maslo narežemo na kose in jih s prsti zmešamo z moko, sladkorjem in cimetom. Nato zmes nadrobimo, da dobimo lepe mrvice.
  • Ločimo jajca. Operemo limono in nastrgamo pol lupine. Maslo sobne temperature razrežemo na koščke in penasto zmešamo s 60 g sladkorja, vanilijevega sladkorja, soljo, limonino lupino in cimetom. Umešamo rumenjak za rumenjakom.
  • Beljake stepemo v trd sneg. Potem postopoma vsipamo 140 g sladkorja in stepamo naprej, da postane sneg lepo trd.
  • Moko presejemo s pecilnim praškom. Presejemo tudi kakav, da se v kolaču ne naredijo luknje, dodamo rum in postavimo na stran.
  • V jajčno maso z maslom zmešamo najprej en manjši del snežne mase. Potem pazljivo umešamo preostanek. Moko in mleko umešamo izmenično.
  • Polovico kolačeve mase vlijemo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. V drugo polovico na hitro umešamo kakavovo maso z rumom in vlijemo na prvo plast testa. Z vilicami potegnemo črte skozi obe masi, da dobimo lep vzorec.
  • Testo obložimo s slivami in potresemo z mrvicami. Slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami pečemo v segreti pečici na 180°C ca. 30 minut.

Nasvet:

Pri receptu za slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami je testa dovolj za polovico standardnega pekača. Pekač razdelimo na polovico z aluminijasto folijo. Uporabimo pa lahko tudi manjši pekač ali okvirje, ki jih lahko premikamo.

več receptov s slivami poiščite tukaj!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.