Potrebujemo:
- šopek špargljev
- četrt kilograma regrata
- 4 jajca
- kos hrena
- 200 g prekajene slanine
- sol in poper
- bučno olje
- jabolčni kis
- Šparglje operemo in jim odlomimo oleseneli spodnji del. Kuhati bi se sicer morali celi, postavljeni pokonci, vendar jih lahko tudi narežemo na grižljaj velike kose in jih kuhamo narezane. V loncu zavremo vodo, jo solimo in najprej dodamo najtrši, spodnji del, dve minuti zatem preostanek, še dve minuti pozneje pa vršičke. Šparglji se kuhajo skupno deset minut. Ko so kuhani, jih precedimo in polijemo z mrzlo vodo.
- Regrat dobro operemo in ga narežemo na manjše kose. Hren olupimo in nastrgamo. Jajca skuhamo v trdo (približno 10 minut). Slanino narezinice in prepražimo.
- Regrat zmešamo s šparglji, dodamo nastrgani hren in popečeno slanino. Solimo, popramo ter dodamo nekaj žlic bučnega olja in kisa.
- Obložimo z narezanimi jajci in postrežemo s kruhom.
Pospravite pirhe
Pirhe lahko pojeste tudi z zeliščno omako. Segrevajte 250 mililitrov smetane in enako količino mleka – pazite, da ne zavre –, nato začinite z gorčico, soljo, poprom in limoninim sokom. Primešajte oprana in narezana zelišča: peteršilj, baziliko in drobnjak. Omako prelijte po jajcih in kuhanem krompirju.