Čemažev kiš

Foto: Blanka Kefer
Foto: Blanka Kefer
Za malico ali večerjo pripravite pravi spomladanski čemažev kiš.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

Za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g masla (mrzlega)
  • 1 jajce
  • 4 jedilne žlice mleka
  • sol

Za nadev:

  • 2 pesti čemaža
  • 150 g ovčjega sira (trdega, npr. feta)
  • 200 ml sladke smetane
  • 100 g kisle smetane
  • 2 jajčna rumenjaka
  • 1 jajce
  • 1 ščepec muškatnega oreščka (sveže naribanega)
  • zeliščna sol
  • poper (sveže mleti)

Priprava:

  • Za čemažev kiš najprej pripravimo krhko testo. Na delovno površino damo moko in ji po koščkih dodajamo hladno maslo, ki ga skupaj z moko razdrobimo. Dodamo jajce, mleko in sol ter pregnetemo, da dobimo krhko testo. Testo oblikujemo v kroglo, ki jo ovijemo v folijo in za 30 minut pustimo počivati v hladilniku.
  • Nato testo razvaljamo po pomokani delovni površini (do debeline noža) in ga položimo v model za kiš ali za torte.
  • Za pripravo nadeva pod hladno vodo splaknemo čemaževe liste, jih osušimo in drobno sesekljamo. Ovčji sir vzamemo iz slanice, ga dobro osušimo in narežemo na majhne kocke. Razžvrkljamo jajce, rumenjak, smetano in kislo smetano ter začinimo z zeliščno soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Zmesi primešamo čemaž in ovčji sir in maso porazdelimo po testu.
  • Čemažev kiš pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 220 °C ca. 20 minut. Vmes preverimo, da kiš ne dobi preveč barve, v nasprotnem primeru ga pokrijemo z alu folijo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.