Brunello di Montalcino

Foto: Žurnal24
Toskansko vino brunello di Montalcino spada med vinske legende in je poleg barola iz Piemonta verjetno najbolj poznano vinsko ime Italije.
Oglej si celoten članek

Ime vina: Brunello di Montalcino
Letnik: 2002
Pridelovalec: Castello Banfi
Sladkorna stopnja: suho
Vinorodna dežela: Toskana
Vinorodni okoliš: Montalcino
Sortni sestav: 100% sangiovese
Trgatev: redna
Vinifikacija: od 10- do 12-dnevna maceracija
Zorenje/donegovanje vina: 4-letno zorjenje v lesenih sodih, od tega 2 leti v 225-litrskih sodih iz francoskega in slavonskega hrasta, po stekleničenju še od 8- do 10-mesečno zorenje v steklenici

O vinu: Toskansko vino brunello di Montalcino spada med vinske legende in je poleg barola iz Piemonta verjetno najbolj poznano vinsko ime Italije. Ponaša se z oznako D.O.C.G. (Deniminazione di origina controlatta e garantita – kontrolirano in zaščiteno geografsko poreklo), ki jo je prejelo v prvi skupini petih, ki so v Italiji prejeli ta prestižni naziv, s katerim se danes ponaša manj kot 30 vin iz vse Italije. Brunello di Montalcino je vino iz sorte sangiovese, natančneje iz klona sangiovese grosso; medtem pa drugi kloni sangioveseja na drugih toskanskih legah dajejo znamenita chianti D.O.C.G. in vino nobile di Montepulciano D.O.C.G..

Castello Banfi je posestvo na področju Brunella, ki je v lasti ameriške družine z italijanskimi koreninami, družine Mariani (kot edina vinogradniško-vinarska družina v Italiji se ponaša z restavracijo na posestvu, ki jo odlikuje Michelinova zvezdica), ki spada med pionirje raziskovanja različnih klonov tradicionalne toskanske sorte sangiovesse. Svoj brunello tako pridelujejo iz treh različnih selekcioniranih klonov sangioveseja grosso, ki so jih odbrali izmed dobrih 600. Brunello di Montalcino letnika 2002 je bogate, globoke rubinaste barve z vijoličnimi odtenki, v prvi vrsti vonja vijolic in vanilije, po okusu predvsem sadno, dokaj sveže, še neuigranih taninov, dolgega pookusa ter robustnega in kompleksnega karakterja. Celoten vtis govori o tem, da njegov čas prihaja šele čez nekaj let. Še večji potencial kot v omenjenem brunellu pa se skriva v brunellu letnika 2003, ki prihaja izključno iz posestva Poggio alle Mura, ki je posebno oziroma drugačno predvsem zaradi podatkov, da gre za prvo nefiltrirano vino Castella Banfi in da prihaja iz vinograda, ki je v celoti zasajen z omenjenimi tremi selekcioniranimi kloni sangioveseja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.