Božični sadni kruh

Foto: Žurnal24 Vesele praznike!
Pred nami je konec tedna, ki mu sledi božič. Verjetno se boste tudi vi lotili peke sladic … Vas zanima, kako se pripravi božični sadni kruh?
Oglej si celoten članek

Potrebovali boste naslednje sestavine:

  • 920 g svetlih rozin,
  • 430 g posušenega rdečega ribeza,
  • 265 g izkoščičenih datljev,
  • 870 g rozin,
  • 720 g kandiranih citrusov,
  • 225 g kandiranih češenj,
  • 285 g mandljev,
  • 455 g masla,
  • 405 g večnamenske moke,
  • 15 g pecilnega praška,
  • 2 g sode bikarobone,
  • 3 g soli,
  • 4 g mlete mešanice začimb,
  • 9 g mletega cimeta,
  • 3 g mletega muškatnega oreška,
  • 1 g mletih klinčkov,
  • 15 ml vanilijevega ekstrakta,
  • 15 ml mandljevega ekstrakta,
  • 400 g belega sladkorja,
  • 12 rumenjakov, 120 ml melase/sirupa,
  • 12 beljakov, 120 ml grozdnega soka,
  • 120 ml močne kuhane črne kave.

Priprava
Operite in osušite rozine in ribez. Operite, osušite in izkoščičite tudi datlje. Rozine in citruse sesekljajte, češnje pa narežite. Mandlje olupite in narežite po dolgem. Sadje in oreške zmešajte v veliki posodi.

Tri pekače standardne velikosti za božično pecivo namažite in obložite s štirimi plastmi močno povoščenega papirja za peko ali rjavega papirja za peko. Nato znova namažite še papir. Pečico segrejte na 135 stopinj Celzija.

Na povoščen kos papirja skupaj presejte moko, pecilni prašek, sodo, sol in začimbe. Odvzemite 240 g te mešanice in jo zmešajte s sadjem in oreški. Mešajte, dokler ni sadje dobro prekrito.

Maslo mešajte, dokler ni penasto umešano; nato mu dodajte ekstrakte. Postopoma dodajajte sladkor in mešajte, dokler ne nastane homogena krema. Penasto umešajte rumenjake in jih dodajte masleni mešanici. Vmešajte melaso oziroma sirup in dobro premešajte. Dodajte polovico preostale mešanice moke in začimb in temeljito premešajte.

Beljake stepite v trd sneg. Rahlo vmešajte preostalo moko z močno kavo ali pa sadnim sokom. Dodajte pomokano sadje in oreške ter mešajte toliko časa, da bo sadje lepo razporejeno.

Mešanico nadevajte v pripravljene pekače do višine dveh tretjin. Manjše kruhke pecite 2 uri in pol, srednje tri ure in pol, velike pa štiri do štiri ure in pol. Po peki jih pustite počivati nekaj minut, nato jih vzemite iz pekača in ohladite.

Vesele božične praznike!
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.