Jajce stepemo in dobro zmešamo s sladkorjem, maslom (ali oljem) in mlekom (ali pinjencem ali jogurtom).
Pecilni prašek, sodo bikarbono in božične začimbe po izbiri (cimet, ingver, začimbe za kuhano vino, začimbe za medenjake, klinčki, janež in podobno) zmešamo z moko. Po želji lahko dodamo drobno narezane mandlje. Počasi primešamo masi iz sladkorja in snega.
Maso takoj vlijemo v pekač za mafine in v pečici na srednji rešetki pečemo približno 20 minut pri 160 stopinjah Celzija.
Po želji lahko mafine prelijete s čokoladno glazuro ali okrasite.
Na kaj morate paziti:
Uporabite dve skledi, da boste vlažne in suhe sestavine mešali posebej. Šele nato zmešajte obe masi skupaj. Ne mešajte predolgo, saj mora biti testo grudasto in ne penasto. Mešate lahko z roko ali s paličnim mešalnikom na najnižji stopnji.
Testo pripravite hitro in ne pustite, da predolgo stoji, sicer mafini ne bodo tako krhki.
Jajca lahko nadomestimo z jabolčno čežano. Eno jajce nadomestite s približno 85 g jabolčne čežane.
Sladkor lahko nadomestite z medom v razmerju 3:2.
Če boste uporabili polnozrnato moko namesto navadne, morate dodati še nekaj vode.
Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.