Boleči sklepi? Ne jejte sladkarij!

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Gibljivost sklepov lahko izboljšate tudi s pravo prehrano, ključnega pomena je gibanje.
Oglej si celoten članek

Po zadnjih podatkih inštituta za varovanje zdravja se je z bolečino ali boleznijo kostno-mišičnega sistema srečalo 70 odstotkov ljudi v Sloveniji. “Gibčnost v sklepih je odvisna od prehrane in telesne dejavnosti. Lahko bi rekli, da je delno odvisna tudi od dednih dejavnikov, vendar se z vztrajnostjo da veliko doseči,” pravi specialist za akupunkturo Petar Papuga.

Ostanki v vezivnem tkivu

Neustrezna prehrana po mnenju strokovnjaka občutno pripomore k težavam s sklepi. “Presnovne obremenitve medceličnine močno vplivajo na prožnost telesa; predvsem obilo sladke, goste, mastne ali kislotvorne hrane povzroča zastajanje medceličnine in kopičenje presnovnih ostankov v vezivnem tkivu, kar vzdraži receptorje (stikala) za zaznavo stopnje raztegnjenosti kit in fascij. Ob tem se lahko samodejno povečata mišična napetost in okornost,” pojasnjuje.

Prednost dajte sveži in nemastni hrani, nedavna danska raziskava pa je poudarila tudi pomen vitamina C, ki naj bi blagodejno deloval na sklepe, velike količine pa ga vsebujejo denimo agrumi, kivi, šipek, rdeča paprika in jagode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.