Sestavine:
- 8 velikih blitvinih listov (če so listi zelo tanki, uporabimo dva, torej potrebujemo 16 listov )
- 100 g bulgurja
- ca. 200 ml zelenjavne juhe (bistre, za namakanje)
- 1 šop korenovk (brez listov)
- 100 g gavde (ali drugega sira)
- 1 jajce
- 3 mlade čebule
- 2 jedilni žlici peteršilja (nasekljanega)
- 1 kanček belega vina
- zelenjavna juha (za omako)
- sladka smetana (po želji)
- limonin sok
- sol
- poper
- maslo
- olje
Priprava:
- Za blitvine zvitke z bulgurjem v posodo nasujemo bulgur, ga prelijemo z vrelo juho in pustimo stati 15-30 minut, da nabrekne.
- Očiščeno zelenjavo skuhamo v slani vodi do mehkega in spiriramo.
- Na drobno nasekljamo mlado čebulo in jo nekoliko prepražimo na maslu, da je še svetle barve. Dodamo peteršilj, na kratko prepražimo in vzamemo s štedilnika. Bulgur nato po potrebi še odcedimo. Umešamo čebulno maso, jajce in zelenjavni pire. Sir narežemo na kocke ali ga naribamo in ga dodamo zraven. Posolimo, popopramo in začinimo z limoninim sokom.
- Blitvine liste na hitro poparimo v slani vodi, jih odcedimo, splaknemo s hladno vodo in jih pustimo na kuhinjskem papirju, da se odcedijo.
- Po potrebi zarežemo v rebra blitvinih listov, da ležijo listi vodoravno. Nato nanesemo bulgurjevo maso, liste ob straneh prepognemo in jih zvijemo v rolice. Zvitke stisnemo skupaj ali jih zvežemo s sukancem. V ponvi segrejemo olje in zvitke na vseh straneh popečemo. Dolijemo nekoliko zelenjavne juhe, pokrijemo in jih še počasi kuhamo 20-30 minut (lahko tudi v pečici).
- Gotove blitvine zvitke z bulgurjem vzamemo iz ponve in jih ohranimo tople. Preostanek tekočine, v katerem so se pekli zvitki, zalijemo s kančkom belega vina in zavremo, zalijemo z nekoliko zelenjavne juhe in po okusu dodamo krepek brizg sladke smetane ter zavremo.
- Blitvine zvitke z bulgurjem začinimo in jih postrežemo s pripravljeno omako.
Nasvet:
Blitvine liste lahko, preden jih napolnimo, obložimo z rezino surove šunke, če ni potrebno, da so blitvini zvitki z bulgurjem vegetarijanski.
za več jedi iz blitve kliknite tukaj!