Bivanje v barvah

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zlatega pravila pri kombiniranju barv ni. Modne smernice so domena posameznika.
Oglej si celoten članek

"Oblikovalci postajajo vedno drznejši. Tako nemalokrat najdemo kombinacijo zelene stene in kričeče rdeče zofe. Moda in njeni trendi pa so še vedno domena posameznika. Ne omejujte se v sanjarjenju. Dovolite si malo drugačnosti in sveže energije, močnih barv in nenavadnih dodatkov," svetuje notranji oblikovalec Miha Prosen iz Indizajna.

Bela barva kraljuje

"Med modnimi barvami prav gotovo prednjači bela. To je izjemno lahko kombinirati, nikoli ne morete zgrešiti s kombinacijo belega pohištva in na primer barvnih sten," pravi Prosen. "Svetlozeleni odtenki so velikokrat uporabljeni v spalnicah in tudi dnevnih sobah, srednjemočni zeleni toni pa so primerni za kuhinje in jedilnice," svetuje arhitektka Andreja Lotrič z Bivatibolje.com. Dodaja, da rdeča večini ljudi pospešuje srčni utrip ter dviguje krvni pritisk in energijo. Ker spodbuja tek, je pogosta podlaga jedilnicam.

Temne barve potlačijo

"Močne barve prostor optično zožajo, nasprotno pa dajejo mirne in zadržane barve občutek prostornosti. Hladne barve (modra, bela, nekateri odtenki zelene, vijoličasta …) so nevsiljive in prostor na videz širijo – kakor tople barve (rdeča, rumena, oranžna, rjava …). Temne barve delujejo težke, zato nas lahko potlačijo, medtem ko so svetle barve lahke in nas dvigajo," končuje Prosen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.