Bi se poročili v tujini?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Že od nekdaj sanjarite o poroki na plaži? Vas mika poroka v Las Vegasu? Preverite, kaj je dobro vedeti, če se želite poročiti v tujini.
Oglej si celoten članek

Poročite se lahko v kateri koli državi, ki dovoljuje poroko tujcev, pri čemer pa je takšnih držav vedno več, saj je poročni turizem vedno bolj priljubljen. Zakonska zveza, ki jo bo sklenil naš državljan v tujini, bo pri nas priznana, če bo sklenjena v obliki, ki je v tej državi predpisana, kar bo dokazal z listino, ki jo izda pristojni organ, in če bodo hkrati zanj izpolnjeni tudi pogoji, ki jih za veljavno sklenitev zakonske zveze določa naš Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, razlagajo pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve RS.

Preverite države

Najlažje se boste poročili v v deželah, ki so podpisnice Haaške (tukaj preverite seznam držav), Pariške ali Dunajske konvencije (tukaj preverite seznam držav), saj te omogočajo enostavne, hitre in poceni postopke. Da bi bila poroka veljavna tudi v Sloveniji, jo morate overiti na matičnem uradu. V tem primeru se zglasite na matičnem uradu in poroko brez stroškov overite.

Če pa se želite poročiti v kateri od držav, ki niso podpisnice prej omenjenih konvencij, se boste morali zadovoljiti le s simboličnim obredom, civilno pa se boste morali poročiti doma.

Potrebni dokumenti

Za poroko v tujini je potrebno predložiti tudi določene dokumente, zahteve med državami pa se tudi pri tem razlikujejo, po večini pa vse zahtevajo rojstni list, izjavo, da se želite poročiti, dokument, ki dokazuje, da niste poročeni, in kopijo potnega lista. Po navadi morajo biti dokumenti uradno prevedeni v angleški ali lokalni jezik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:57 30. Junij 2012.

    Postopek je sicer daljši, je pa vsekakor izvedljiv in ni nič posebnega. Pravilno overjena poroka v zkladu z Zakonom o …

  • 08:54 30. Junij 2012.

    Uf, če bi poklicali katerikoli matični urad v Sloveniji in vsaj preverili, kaj pišete... Kot prvo, poroka, sklenjena v državi, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.