V pogovorni oddaji Zadnja beseda so tokrat gostili chefinjo Ano Roš, ki je Slovenijo z gostilno Hiša Franko postavila na svetovni kulinarični zemljevid. Beseda je tekla o krizi, ki je nastopila zaradi novega koronavirusa, in je zelo močno prizadela gostince, ki so morali zapreti svoja vrata.
"V življenju sem na splošno vojak, borec in se nerada predam. To obdobje je eno najtežjih v mojem življenju, ker imam občutek, da nad situacijo nimam nadzora. Da se ukvarjam s trenutkom, na katerega ne morem vplivati. In včasih ne veš, ali bodo rešitve delovale. Najhujše je ponoči, čez dan se zaposliš z reševanjem problemov, pomoči pa se skrbi vrnejo. Ko opazuješ vseh 30, 40 ljudi, svojo ekipo in ne veš, ali jim boš lahko jutri zagotavljal delovno mesto, ker ne veš, ali boš preživel, je za nekoga z mojim značajem velik zalogaj,“ je povedala Ana Roš in poudarila, da so gostinci na podeželju v precej slabšem položaju kot v mestih, kjer svoj posel rešujejo z dostavo hrane. "Mi pa nimamo komu kuhati,“ je povedala Roš.
Težave pa nimajo le gostinci, ampak tudi pridelovalci, ki so tesno sodelovali z gostinci. "V verigi Hiše Franko obstaja 100 različnih obrazov, pridelovalcev, majhnih kmetov, ki nimajo glasu, kot ga imam jaz, zato se čutim odgovorno za njihovo preživetje,“ je še dejala Roševa in dodala, da v njihovi panogi nimajo dovolj močnega sogovornika, ki bi odgovornim, ki odločajo o možnosti odprtja restavracij, razložil njihov način delovanja.
ti kar podpiraj in sledi ukrepom, sigurno bo nekoč boljše