Število kozarcev alkoholne pijače, ki jih lahko popijete, preden začutite vrtoglavico in slabost, je odvisno predvsem od tega, kakšen je vaš dedni zapis. Ameriški znanstveniki z univerze v Severni Karolini so namreč odkrili, da občutljivost na alkohol uravnava poseben gen, pogostost pitja in starost pa na to nimata bistvenega vpliva.
Z genom bi zdravili odvisnost
Gen, ki poskrbi, da se alkohol v telesu hitreje razgradi, so znanstveniki poimenovali CYP2E1. Po njihovem mnenju ima ta gen od 10 do 20 odstotkov ljudi, ki naj bi bili zato obvarovani pred težavami z alkoholom. Predhodne raziskave so namreč pokazale, da alkoholiki postanejo predvsem tisti, ki imajo že v genih visoko toleranco do alkohola, saj so njihove prve izkušnje blažje.
Strokovnjaki zato upajo, da bi lahko v prihodnosti ta gen uporabljali pri zdravljenju alkoholizma. Nekdo, ki je vajen piti velike količine alkohola, bi tako z gensko terapijo postal nanj preobčutljiv in bi mu že merica pijače povzročila neprijetne občutke, ki se pojavijo ob pretiravanju z alkoholom. Terapija bi učinkovala doživljenjsko in je ne bi bilo treba ponavljati.
Alkoholizem je v genih
Dedni zapis uravnava občutljivost na alkohol, so ugotovili znanstveniki z univerze v Severni Karolini.