Ali je nevarno pojesti čokolado, ko se na njej pojavijo svetle lise?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sprememba temperature vpliva na sestavine v čokoladi, zaradi česa se lahko spremeni njen videz.
Oglej si celoten članek

Odločili ste se, da si boste ob filmu privoščili svojo najljubšo čokolado. Usedli ste se na kavč in jo veselo odprli, ko na njej zagledate bele lise. Kaj pomenijo?

Lise, pege oziroma sprememba barve pomeni, da je bila čokolada izpostavljena različnim temperaturam, nastanejo pa zaradi masla, ki je v čokoladi. Pojav v angleščini imenujejo tudi 'čokoladno cvetenje' (chocolate bloom, op.a.), piše portal How Stuff Works Science. To se zgodi vsakič, ko se čokolada stopi in ponovno strdi. Razlog za bele lise pa se skriva tudi v sladkorju, ki se, če je čokolada izpostavljena vlagi, loči od ostalih sestavin in se kristalizira.

Je takšna čokolada nezdrava? Ne, morda je samo neprijetna na prvi pogled, a njen okus je enak. Tudi njena kvaliteta se s tem ni spremenila. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.