Ni enostavnejše jedi od kuhanega jajca, pa še zdrava je! A ameriška strokovnjakinja za gastronomijo MKF Fisher je že pred desetletji trdila, da večina ljudi jajca kuha narobe. Njena knjiga How to cook a Wolf, ki je v originalu izšla leta 1942 in so jo pred kratkim ponatisnili, med drugim opisuje tudi različne metode za pripravo kuhanega jajca.
Največja napaka, ki jo pri pripravi lahko naredite je ta, da surovo jajce položite v vrelo vodo, saj se pri tem skuha le beljak, rumenjak pa ostane surov. Cij naj bi namreč bil, da je jajce skuhano enakomerno. V knjigi omenja dva trika. Prvi je ta, da jajce najprej prelijete s hladno vodo in ga šele nato postavite v vrelo, to naj bi preprečilo, da lupina popoka. Ta nasvet še posebej prav pride pri barvanju pirhov.
Druga metoda pa je, da jajce postavite v hladno vodo in ga iz posode odstranite takoj, ko ta zavre. Na ta način boste dobili izredno mehko kuhano jajce, ki je primerno le, če so jajca povsem sveža in neoporečna.
Za popolno mehko kuhano jajce ga po vretju v vodi sicer pustite še 4 do 6 minut, za trdo kuhano pa 8 do 12 minut.
Čakaj,... a to v 21. stoletju res kdo še ne ve? Jajca se VEDNO dajejo v mrzlo vodo.