Ali islam ima smisel za humor?

Foto: Žurnal24 Tudi ženske v hijabih se znajo v nasmejati.
Ljudje so pod vtisom, da muslimani in komedija ne gresta skupaj, ker humorja nikakor ne morejo uskladiti z njihovo vero. Mnenje je zmotno!
Oglej si celoten članek

Protesti zoper risanke, ki na satiričen način prikazujejo preroka Mohameda in slike muslimanov, ki kritizirajo čudne poglede zahodne kulture, so pustili vtis, da islam in komedija nikakor nista združljiva. Ker je v vsakem stereotipu nekaj resnice, dejansko obstajajo islamske skupnosti, kjer so zabava, glasba, film in komedija prepovedani.

“Na začetku so nekateri prihajali do mene na oder in me spraševali, kaj počnem, vendar me niso odstranili, ker je bilo to nekaj novega“, pravi muslimanski stand-up komedijant Jeff Mirza iz Anglije. Po njegovih besedah je med muslimani velika želja po zabavi, tudi ženske v hijabih se znajo nasmejati.

 
 

Nekaj šal na račun tašč in nogometa vedno pomaga prebiti led.

 
Preboj ledu
Islam in komedija imata dolgo zgodovino, tako da religiozno ni razloga zakaj muslimani ne bi uživali v smehu. Za preboj ledu so včasih najboljše šale o mamah in nogometu. Največ zaslug za ločnico med zabavo in islamom gre pripisati negativni publiciteti medijev in protestnikom. Risanke in karikature preroka Mohameda so le eden od mnogih razlogov za preoblikovanje pogleda na islam in komedijo. Vzrok spremembe je predvsem politiziranja islama v preteklih letih.


Protesti proti risankam so podali napačno definicijo islama. © AFP

 
Muslimanski komedijant Usman iz Anglije obtožuje medije zaradi napačne interpretacije islama. Dejstvo je, da je v njihovi kulturi močna tradicija pripovedovanja zgodb, šal in smeha. Odnos med islamom in komedijo gre v same korenine religije. Prerok Mohamed je dejansko imel svojega zabavljača in tudi sam je bil znan kot velik ljubitelj šal in iger z besedami.
„Edino, kar se pri naši šalah ne dovoli, je bogokletje in žaljenje družin“, še dodaja Usman. Dokler komedija ne podpihuje sovraštva, bogokletja in krutosti, je v islamu vedno dobrodošla.

Okviri komedije
Neko generalno pravilo, ki ga je pri islamu opazil Usman, je, da je kultura lahko izpostavljena šaljenju, medtem ko religija ne. Politika je nato drug najbolj bogat vir šal, nato so tu še teme poroke, alkohola, zakona in toaletni humor. Metem ko muslimani izgledajo samozavestno, ko se šalijo na račun svoje kulture, se ne-muslimani največkrat bojijo šaliti na njihov račun in temo raje obidejo.

'Vsak posameznik ima nekakšno licenco, da se šalimo na račun svoje kulture ali religije"
, pravi Marc Blake, komedijant in učitelj komike z londonske univerze.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.