18 živil proti staranju

Foto: Shutterstock rdeče zelje Foto: Shutterstock rukola Foto: Shutterstock robide Foto: Shutterstock rdeča pesa Foto: Shutterstock poper Foto: Shutterstock origano Foto: Shutterstock gozdni sadeži Foto: Shutterstock kruh Foto: Shutterstock jagode Foto: Shutterstock hruške Foto: Shutterstock goji Foto: Shutterstock fige Foto: Shutterstock česen Foto: Shutterstock breskve Foto: Shutterstock borovničev sok Foto: Shutterstock beluši Foto: Shutterstock acai palma Foto: Žurnal24 Kisle male brusnice so pravi naravni antibiotik.
Nutricionisti priporočajo živila, ki pomagajo v boju proti staranju.
Oglej si celoten članek

"Antioksidanti so snovi, ki uničujejo proste radikale – škodljive molekule, ki nastanejo kot stranski proizvod zaradi izpostavljenosti zunanjim strupom, kot so tobačni dim, stres, onesnaženost in nezdrava prehrana, ter napadajo celice v telesu in pospešujejo staranje. Antioksidanti so skrivno orožje, s katerim se jim telo upira, zato z antioksidanti bogata hrana pomaga pri ohranjanju mladostnega videza," pravi prehranska terapevtka Alja Dimic iz centra Holistic. "Veliko antioksidantov organizem proizvede sam, preostale pa je treba vnesti s pravilno prehrano. Prisotni so v veliko naravnih živilih, in če jih uživamo zmerno v naravnih oblikah, imajo lahko na naše telo pozitivne učinke," pojasnjuje nutricionistka Mojca Cepuš.

Vsebnost antioksidantov

V ameriški agenciji Narodni inštituti za zdravje (National Institutes of Health) so živila razvrstili v skupine glede na to, koliko antioksidantov vsebujejo, enoto za vsebnost antioksidantov pa poimenovali orac (oxygen radical absorbance capacity). Po priporočilih ameriške agencije za kmetijstvo (United States Department of Agriculture) naj bi vsak dan zaužili od pet tisoč do sedem tisoč oracov na dan. "Živila z višjimi vrednostmi orac vsebujejo več antioksidantov, torej učinkoviteje nevtralizirajo proste radikale," razlaga Dimičeva.

Gibanje in zdrava hrana

"Če se želite upreti staranju ter poskrbeti za zdravo in sijočo kožo, se izogibajte pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom, predelani in vnaprej pripravljeni hrani, cigaretam in stresnemu življenju, poskrbite za dobršen vnos antioksidantov iz hrane, gibajte se na svežem zraku in ne pozabite na obvezno sproščanje," predlaga Dimičeva. Največ oracov vsebujejo nekatere začimbe in jagodičevje, vendar pa je glede na priporočljivo količino vnosa vrednost primerljiva s sadjem in zelenjavo, saj lahko teh zaužijemo veliko več kot na primer popra.

Koliko antioksidantov vsebujejo živila, si oglejte v fotogaleriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.