Uf, kako smrdi
Neprijeten vonj povzročajo plini, ki vsebujejo žveplo. To so vodikov sulfid, metantiol in dimetil sulfid, katerih vonj so znanstveniki primerjali z gnilimi jajci in razpadajočo zelenjavo. Vetrovi imajo včasih manj, včasih bolj neprijeten vonj, saj so omenjeni plini v njih različno pomešani. Več žvepla, ko vsebuje hrana, bolj zaudarjajo vetrovi, saj bakterije med razgradnjo hranilnih snovi ustvarjajo sulfide in merkaptane.
Vzroki za napenjanje
- Ogljikovi hidrati so ena od glavnih skupin hrane, ki povzročajo vetrove zato, ker sta sladkor in škrob lahko razgradljiva.
- Za številna živila velja, da so neprebavljiva, na primer kravje mleko, ki je za človekovo telo nenaravno, zaradi česar veliko ljudi ne prenese laktoze.
- Nekatere ljudi napenja že žvečenje žvečilnega gumija, saj pri tem požirajo več zraka kot sicer in tako zdramijo prebavni sistem.
- Vzrok za napenjanje so lahko tudi nekatere oblike prebavnih okužb. Zaužitje okužene hrane ali vode povzroči drisko, napenjanje, krče in vetrove.
- Prebavni trakt je pri vsakem drugačen, zato se vsi ljudje na enako hrano ne odzivajo enako. Ljudje, katerih trakt vsebuje več encimov, so bolj nagnjeni k vetrovom.
V galeriji preverite, katera živila vsebujejo največ žvepla.