V Kranju se bodo poklonili jubilantu Marku Pogačniku

Foto: arhiv Gorenjski muzej Kranj
Foto: arhiv Gorenjski muzej Kranj
V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju so odprli razstavo "Vedno v Začetku", ki je posvečena 80. obletnici Marka Pogačnika, Prešernovega nagrajenca in Unescovega umetnika za mir.
Oglej si celoten članek

Marko Pogačnik se je leta 1944 rodil v Kranju, kjer je tudi prvič razstavljal leta 1962 v foajeju Prešernovega gledališča. Njegova umetniška pot je tesno povezana s skupino OHO, s katero so skupaj s svojimi družinami leta 1971 ustanovili kmetijsko in umetniško komuno v Šempasu. Tam Pogačnik živi in ustvarja še danes. Pogačnikova umetniška dela zaznamuje edinstven pristop k prostoru in naravi. Sodeloval je pri številnih projektih, med drugim pri Land Art projektu v kanjonu reke Kokre leta 1969, kjer je skupaj z Vinkom Tuškom postavil temelje tega umetniškega gibanja v Sloveniji.

Marko Pogačnik

Pogačnik je vedno iskal povezavo med umetnostjo in duhovnostjo. To se odraža tudi v njegovih številnih delih, kot so maski bitij Kokre in Save za obnovljen mestni vodnjak v Kranju ter oltarna miza v cerkvi sv. Marjete na Šmarjetni gori, ki jo je izklesal skupaj z ženo Mariko. Njuna najnovejša stvaritev je geopunkturni krog s kozmogrami blizu lokacije svetišča sv. Martina v bližini kranjske železniške postaje, postavljen leta 2022.

Razstava "Vedno v Začetku" v Kranju je na ogled postavila številna dela tega vsestranskega umetnika, ki je skozi desetletja ustvarjanja močno vplival na slovensko umetniško sceno in širše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.