Na festivalu Okusi kranjskih miz odkrijte skrivnosti lokalnih okusov

Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj
Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj
Od 10. do 26. maja bo potekal kulinarični festival Okusi kranjskih miz, ki pa letos prvič povezuje pet občin in sedemnajst gostiln.
Oglej si celoten članek

Festival Okusi kranjskih miz, ki je zasnovan z namenom promocije lokalne kulinarike, združuje vrhunske restavracije in gostilne, ki se ponašajo s tradicionalnimi in inovativnimi kuharskimi kreacijami. V ospredju letošnjega festivala so lokalne sestavine, ki jih restavracije in gostilne uporabljajo za pripravo jedi po enotni ceni 29 evrov. Na letošnjih Okusih kranjskih miz sodeluje pet občin - Cerklje na Gorenjskem, Kranj, Naklo, Preddvor in Tržič ter 17 gostiln - Bistro Sonet, Dom na Joštu, Firbc okn, Gostilna Krištof, Gostilna Lakner, Gostilna pod Krvavcem, Gostilna pri Bajdu, Gostilna pr’ Bizjaku, Gostilna pr’ Matičku, Gostilna Rekar, Hiša Aleš, Hiša Rozka, Karavla 297, Kmetija odprtih vrat Pr’ Končovc, Restavracija Elegans hotela Brdo, Restavracija in kavarna Brioni ter Restavracija Tabor.

Foto: Primož Pičulin Kulinarični festival Okusi kranjskih miz 2024

Kuharski mojstri omenjenih restavracij so pripravili pestre jedilnike, prežete s sezonskimi okusi in polne lokalnih sestavin. Kar ne pridelajo sami na svojih vrtovih ali naberejo v bližnjih gozdovih, pa kupijo pri svojih lokalnih dobaviteljih, pri katerih lahko tudi mi kupimo gorenjske dobrote, razpete od sezonskih špargljev prek domačih mlečnih izdelkov pa vse do mesnin, domačega kruha in številnih drugih okusov. Vsi jedilniki so sicer že objavljeni na spletni strani VisitKranj, Okusi kranjskih miz.

Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, je poudaril, da je "kulinarična ponudba ključnega pomena za turistični razvoj regije. S ponosom lahko rečem, da je sodelovanje med občinami in gostinci privedlo do izjemnega festivala, ki ne samo da predstavlja našo kulinarično dediščino, ampak tudi spodbuja trajnostni razvoj in uporabo lokalnih virov." Ena izmed glavnih atrakcij festivala je pristop "kilometer nič", ki ga zagovarja tudi Dimitrij Piciga, vodja prodajne službe Javnega gospodarskega zavoda Brdo. Ta pristop zagotavlja, da so vse sestavine pridobljene iz neposredne okolice, kar ne le ohranja svežino in kakovost, ampak tudi zmanjšuje ogljični odtis. Piciga je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem in izmenjavo mnenj z lokalnimi dobavitelji: "Naša želja je, da bi festival postal ključni dogodek v regiji, ki privablja domače in tuje obiskovalce ter jim predstavlja najboljše iz naše kulinarične ponudbe."

Foto: Primož Pičulin Kulinarični festival Okusi kranjskih miz 2024

KULINARIKA Kranj vabi na okuse kranjskih miz

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.