KAOS 2024: V Kranju poglejte pod površje sodobnega kolaža

Foto: Festival KAOS
Foto: Festival KAOS
Kranj bo tudi letos gostil mednarodni festival kolaža KAOS.
Oglej si celoten članek

Kranj, znan po svoji bogati kulturni dediščini, bo letošnje poletje ponovno prizorišče enega najpomembnejših dogodkov v svetu sodobne umetnosti kolaža. Peti mednarodni festival kolaža KAOS 2024, ki bo potekal od 31. maja do 10. avgusta, prinaša sveže umetniške pristope, ki združujejo različne umetniške tehnike in žanre. Letos se festival osredotoča na temo "Pod površjem", s čimer raziskuje čustvene globine in kompleksnost sodobnega sveta.

Osrednja tema letošnjega festivala vabi umetnike, da skozi svoje delo izražajo človeška čustva, ki pogosto ostajajo skrita zaradi družbenih pritiskov in stereotipov. Festivalska razstava v Layerjevi hiši bo predstavila dela domačih in tujih umetnikov, ki skozi kolaž izražajo te globoke čustvene stiske in osebne izkušnje. Na festivalu bo sodelovalo okrog 70 umetnic in umetnikov. Poleg tega pa sodelujejo tudi dijakinje in dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, pod vodstvom mentoric Veronike Vesel Potočnik, Mete Šolar in Kaje Urh.

Letošnji festival ima tudi sedem kuratorjev. Adrijan Praznik na festivalu kurira skupinsko razstavo Govoriti z besedami drugega / Pet pristopov h kolažu v Galeriji Janez Puhar – Stolp Škrlovec. María Elisa Quiaro bo kurirala razstavo Miniature: Medprostori, ki bo predstavila drobne, a izjemno izrazite umetniške delce, medtem ko bo Andrej Štular, znan po svoji vsestranskosti, skupaj z Marušo Štibelj kuriral skupinsko razstavo digitalnih kolažov v kleti Mestne hiše v Kranju z naslovom Pod površjem. Les Jones and Molly Campbell sta ustvarjalna ekipa revije Contemporary Collage Magazine. Umetniški dvojec kurira razstavo na ulični galeriji v središču Kranja, pred Mestno knjižnico Kranj, poimenovano Galerija Na mestu. Martina Marenčič pa na festivalu kurira razstavo v Mali Galeriji v centru mesta Kranja.

Festival KAOS 2024 ne bo samo razstava, temveč tudi prostor za izobraževanje in interakcijo. Vodeni ogledi, delavnice, pogovori z umetniki in glasbeni programi bodo popestrili dogajanje in obiskovalcem omogočili boljše razumevanje umetniških del ter procesov, ki stojijo za njimi. Začelo se bo 31. maja z vodenim ogledom po razstavi in uradnim odprtjem festivala v Layerjevi hiši. Sledil bo DJ program KAOS vibes, ki bo ustvaril sproščeno vzdušje za vse obiskovalce.

KAOS 2024 bo posegel tudi v javni prostor z razstavami v uličnih galerijah, velikimi stenskimi poslikavami in javnimi intervencijami. Lokacije, kot so Galerija Janez Puhar – Stolp Škrlovec, Mestna hiša in Mala galerija, bodo gostile razstave, ki bodo obiskovalcem ponudile edinstveno izkušnjo sodobnega kolaža.

Festival se bo zaključil 10. avgusta z bogatim programom, ki vključuje vodeni ogled po festivalskih razstavah in delavnico z Jasmino Ferček. Zaključni dogodek bo priložnost za pogovor z umetniki in večerni glasbeni program KAOS vibes, ki bo poskrbel za nepozaben zaključek poletnega festivala.

Celoten program petega mednarodnega festivala kolaža KAOS 2024 si lahko pogledate TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.