Svetlobna gverila: Pet elementov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Med 15. junijem in 11. julijem bo v Galeriji Vžigalica in okolici (Ljubljana) potekala razstava z naslovom Svetlobna gverila. Ogled razstave je brezplačen.
Oglej si celoten članek

Svetlobna gverila se v svoji štirinajsti izdaji iz običajnega termina premika globlje v poletje – negotove razmere, ki jih je zakrivil zloglasni virus, pa nimajo zgolj terminskih posledic, temveč tudi organizacijske in vsebinske, pravijo organizatorji razstave.

Tema letošnjega festivala je povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Za vodilo festivalske edicije so si izbrali temo petih elementov. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), ki se jim pridružuje peti element. Grški filozof Aristotel je peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, medtem ko v starejših indijski kozmološki tradiciji srečamo soroden koncept, poimenovan Akasha.

Vsekakor gre za duhovno prvino, za prasilo, iz katere se porajajo štirje elementi; na festivalu sodelujočim umetnikom je bilo prepuščeno, da peti element opredelijo po svoje. Tako je ob številnih interpretacijah elementov klasičnega četvorčka nastalo tudi nekaj projektov, ki peti element opredeljujejo bodisi kot svetlobo bodisi kot informacijo ali pač kot življenje samo, kot tisto prvino, ki presega svet materialnega, a je z njim hkrati trdno povezana. Seveda se umetniki ob danih razmerah niso izognili aktualnim temam: nekaj projektov tematizira tudi predrugačene koordinate vsakdanjega življenja, ki ga ogroža virus.

Epicenter dogajanja bo tudi tokrat galerija Vžigalica, v neposredni bližini katere si bo moč ogledati še vrsto drugih projektov na prostem. Svetlobne instalacije, projekcije in objekti – povečini gre za nove produkcije slovenskih umetnikov – tokrat segajo vse do Tromostovja, Kongresnega in Mestnega trga, Stare elektrarne in galerije Alkatraz. V sklopu Laboratorija Svetlobne gverile so skozi leto izvajali vrsto delavnic tako z dijaki in študenti ljubljanskih izobraževalnih institucij kot tudi z uveljavljenimi umetniki, ki bodo novonastala dela na festivalu tudi predstavili.

Se bo uresničilo? Ljubljana v igri za vrhunsko športno prireditev!

Festival kljubuje in se po gverilsko prilagaja razmeram, seveda pa še vedno ohranja temeljno poslanstvo, ki se zdi v teh negotovih in kulturi ne najbolj naklonjenih časih še toliko dragocenejše: izpostavljati vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora in s tem tudi javnega, svobodnega diskurza, ob tem pa krepiti kvaliteto in pestrost urbanega življenja.

Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30

posledice pandemije Preverite, če ste med kupci vstopnic

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.