Apple po več letih vendarle klecnil zaradi žuganja Slovenijie

Foto: Profimedia iphone12 Foto: Twitter iphone 15
Manj kot pet mesecev po potrditvi novele zakona o javni rabi slovenščine je slovenščina od ponedeljka zvečer na voljo na vseh Applovih napravah, ki podpirajo uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18, so sporočili z ministrstva za kulturo.
Oglej si celoten članek

Spomnili so, da so prvič, po skoraj 20 letih, prenovili zakon o javni rabi slovenščine, ki je zajel tudi sodobne digitalne naprave. V procesu priprave novele zakona se je ministrica Asta Vrečko v Bruslju srečala tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavila zahteve novega zakona. Poudarila je, da podpora slovenščini z novim zakonom ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva.

Družba Apple je prva večja korporacija, ki sledi zahtevi prenovljenega zakona o javni rabi slovenščine. Na ministrstvu pričakujejo, da jim bodo kmalu sledili tudi drugi proizvajalci in bodo tako končno vse naprave na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Apple kot prva večja korporacija z vmesnikom v slovenščini

O vključitvi slovenščine med možne jezike uporabniškega vmesnika za iPhone se je sicer govorilo dlje časa, med drugim so k temu pozivali tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu. Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v dodajanje slovenščine, pa je bila novela zakona o javni rabi slovenščin.

Foto: Twitter iphone 15

Novela, ki jo je DZ brez glasu proti sprejel v začetku letošnjega aprila, predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi na najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku.

Slovenija do sprejetja novele ni imela učinkovitega načina, kako zagotoviti, da bo slovenščina navzoča tudi v novem tehnološkem jezikovnem okolju. Podpora slovenščine je bila tako odvisna od odločitev proizvajalcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:05 17. September 2024.

    Still... Še VEDNO ne bom kupi Iphone-a!!!

  • 11:14 17. September 2024.

    Edino pravilno tako. Pohvale našim.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.