Za Slovenijo je bil to najbolj smrtonosen teden letos

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na naših cestah je v zadnjem tednu umrlo kar šest ljudi, kar je največ letos.
Oglej si celoten članek

Črna statistika na slovenskih cestah. Po podatkih policije se je v prejšnjem tednu na slovenskih cestah zgodilo šest prometnih nesreč, v katerih je umrlo kar šest oseb. Gre za daleč najbolj črn teden v zadnjem obdobju, skupaj do danes pa je samo v septembru v prometu umrlo že devet ljudi oziroma toliko kot v prvih treh mesecih letošnjega leta skupaj. 

Med umrlimi so bili po podatkih policije trije vozniki osebnih avtomobilov, dva motorista in kolesar. "Kot ključna dejavnika za nastanek teh tragičnih prometnih nesreč beležimo preveliko hitrost in vožnjo po nepravilni strani oziroma smeri vožnje," so na policiji pojasnili za Žurnal24. 

V treh primerih so bili udeleženci sami povzročitelji nesreč – dva zaradi neprilagojene hitrosti, eden pa zaradi vožnje po nepravilni strani vozišča. Dve prometni nesreči sta se zgodili na mestnih ulicah, preostale pa na državnih cestah. Na avtocestah v tem obdobju ni bilo smrtnih nesreč.

Letos so slovenske ceste terjale 56 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lanskega leta pa 63 smrtnih žrtev. 

Motoristi, kolesarji, pešci - pozor!

Policisti opozarjajo tudi na nesreče s telesnimi poškodbami. Še posebej je bilo v prejšnjem tednu veliko nesreč s hudimi poškodbami s samoudeležbo kolesarjev.

Ob tem so pri policiji spomnili, da se je s prehodom v jesen začelo obdobje, ko lahko pričakujemo zahtevnejše vozne razmere na cestah, saj se krajšajo svetli dnevi dneva, temperature so nižje, vozišče je pogosto mokro in spolzko, vse več bo listja na vozišču.

Vse to vpliva na udeležbo v cestnem prometu, še posebej pa želijo na policiji opozoriti kolesarje in voznike motornih koles, ki 'lovijo' še zadnje lepe dneve. Tako naj "motoristi vozijo s prilagojeno hitrostjo in upoštevajo določbe o omejitvi hitrosti na cestah. Kolesarji pa naj hitrost vožnje prilagodijo cesti, predvsem pa svojim sposobnostim in naj poskrbijo za osvetljenost in s tem vidnost njihovih koles. Pomembna je tudi uporaba kolesarske čelade."

Voznike motornih vozil pa pri policiji opominjajo tudi na ostale šibkejše udeležence, v prvi vrsti pešce. Tudi ti pa naj se ravnajo v skladu s predpisi in delujejo samozaščitno. "Sami namreč lahko naredijo zelo veliko za svojo varnost," še dodajajo na Generalni policijski upravi.

Statistika nakazuje vse slabše stanje na cestah

Pregled stanja prometne varnosti Agencije za varnost prometa za prvo polletje 2024 kaže, da je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta v primerjavi z lanskim na cestah za skoraj tretjino manj nesreč s smrtnim izidom. A hkrati je bilo skoraj za tretjino več nesreč tako s težkimi kot z lahkimi poškodbami. Tudi skupno število nesreč je bilo večje. 

Foto: PGD Materija nesreča Obrov

V nesrečah država izgubi kar 3,03 odstotka BDP

Na Agenciji so nedavno v skladu z inflacijo in drugimi makroekonomskimi kazalci tudi posodobili izračun ocene družbenoekonomskih stroškov prometnih nesreč na cestah v Sloveniji. Kot navajajo v strokovno podprtem modelu izračuna, so prometne nesreče v letu 2023 povzročile za 1,913 milijarde evrov neposredne in posredne škode. To je kar 3,03 bruto-družbenega proizvoda za leto 2023.

Za primerjavo, za celotno zdravstvo Slovenija nameni okoli 9 odstotkov BDP, za znanost 2,1 odstotka, za obrambo 1,3 odstotka. 

Statistična vrednost izgubljenega življenja v prometni nesreči je bila za leto 2023 ocenjena na nekaj več kot 400 tisoč evrov. Z upoštevanjem vseh posrednih stroškov smrtne nesreče (zastoji, izpad dodane vrednosti zaposlenih ...) pa je vsaka smrtna nesreča pomenila državi strošek kar 3,5 milijona evrov. 

Vsaka nesreča s hudo poškodbo je po zadnjih podatkih ocenjena na več kot pol milijona evrov stroška za državo. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:43 24. September 2024.

    Ni pregovorno, slovenci smo resnično narod samomorilcev.

  • 10:07 24. September 2024.

    Vsaka smrt je težka za domače in prijatelje. Ko pa nekdo z neodgovornim početjem povzroči tragedijo, to je še težje. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.