Video: Zračne blazine za motoriste

Foto: Žurnal24 Padec je zaradi obleke veliko manj boleč in nevaren.
Zračne blazine, ki so doslej rešile že na deset tisoče avtomobilistov, se selijo tudi med motoriste.
Oglej si celoten članek

Posledice prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, so v veliki večini precej hujše kot pri avtomobilistih, vozniki motornih koles pa so precej bolj ranljivi. Italijanski proizvajalec opreme za motoriste Dainese testira posebno vrsto obleke, imenovane D-Air, ki za primer najhujšega v sebi skriva zračno blazino.

Ko posebni giroskopski senzorji in senzorji za merjenje pospeška zaznajo nevarnost trka, se v manj kot pol sekunde v zgornjem delu obleke aktivira blazina in zaščiti zgornji del motoristovega telesa, predvsem vrat in glavo. Nekaj podobnega so razvili tudi nekateri manjši proizvajalci, vendar gre tokrat za prvi resni (in uporabni) prodor ideje v motociklistični svet. Dainesejevo obleko D-Air že uporabljajo v motociklističnem prvenstvu MotoGP, predvidoma leta 2010 pa se bodo vanjo lahko oblekli tudi običajni motoristi.

Delovanje blazine prikazuje sledeči video:

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.