V Parizu pred nami razkrivajo največje avtomobilske zvezde v tem hipu

Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024 Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024
Renault 4, dacia bigster, škoda elroq, kia EV3 ... kopica novosti iz avtosalona v Parizu, ki se jih lahko vozniki utemeljeno veselimo.
Oglej si celoten članek

V Parizu vrata odpira jubilejna 90. razstava avtomobilov Mondial de L'Auto. Eden največjih javnih avtomobilskih dogodkov leta bo postregel s kar nekaj pomembnimi novostmi in premierami avtov, ki jih bomo v prihodnje lahko videli na naših cestah in jih seveda tudi kupili.

Svetovne avtomobilske razstave so resda že daleč od nekdanje slave, ko si je najnovejše modele novih avtomobilov na en konec sveta drlo ogledovati po milijon ljudi in več. A tudi v današnjih časih ostajajo pomemben pokazatelj stanja v avtomobilski industriji, trendih oblikovanja, usmerjenosti tehnologije in seveda sentimenta kupcev.

Žurnal24 seveda ne bo manjkal na najpomembnejšem evropskem salonu leta, naša ekipa si bo med prvimi pobliže pogledala glavne premiere, jih otipala in strnila prve občutke. Pripravili bomo tudi nekaj zanimivih pogovorov z vodilnimi možmi avtoindustrije. 

 

V Parizu na bienalnem avtosalonu (izmenjuje se z IAA v Münchnu) letos proizvajalci vozil prikazujejo kar nekaj zanimivih novosti. Med glavnimi zvezdami je gotovo serijski renault 4 E-tech, električni naslednik legendarne 'katrce'.

Na Renaultovem razstavnem prostoru smo ob 'našem' twingu ujeli tudi samega vrhovnega šefa Luco de Mea, ki je bil židane volje.

Foto: Gregor Prebil Luca de Meo in renault twingo

Tudi ostali francoski proizvajalci so na domačem terenu množično prisotni, mesto nekaterih odsotnih znamk (Hyundai, Volvo ...) pa skušajo zapolniti kitajski prišleki, ki vse bolj samozavestno razkazujejo svoje modele zahtevnim evropskim kupcem. Zelo pomemben signal bodo dali nekateri koncepti prihodnjih vozil, med njimi dva koncepta BMW za že skoraj serijsko napoved Neue klasse generacije.

Da avtosaloni kljub kritikam še vedno veliko štejejo, letos dokazuje znamka Tesla, ki je nekoč takšne razstave imela za nepotrebne. Letos bodo prisotni s celotno paleto vozil, čeprav novosti ne bodo predstavljali. 

Izpostavljamo 12 glavnih novosti:

Alpine

A390 je glavna novost športne znamke. Trenutno še kot koncept A290_β, od 2025 pa serijski električni križanec s tremi motorji in zelo športnimi karakteristikami. 

Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024

BMW

Bavarci se v Pariz vračajo po šestih letih z dvema konceptoma iz naslednje generacije Neue klasse. Gre za križanca in limuzino. 

BYD

Kitajski velikan predstavlja evropsko različico sealion 7. Napredni električni križanec bo neposredni tekmec tesli model Y. Ob bok mu bodo postavili še premijski SUV z imenom yangqang U8.

Citroën

Posodobitev za modela C3 in C4. 

Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024

Dacia

Bigster je velika (dobesedno) novost Dacie, ki smo si jo že lahko ekskluzivno ogledali. 

Ford

Novi capri je električni križanec, ki izvira iz modela explorer. Gre za drugi Fordov model, postavljen na Volkswagnovo platformo MEB. Capri napoveduj prek 60 kilometrov dosega. 

Kia

Kia EV3 je kompaktni suv z začetno ceno 35 tisoč evrov in dosegom do 600 kilometrov. Od njega si znamka obeta zelo veliko. 

Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024

MINI

Znamka predstavlja nov model mini JCW, tudi v električni različici. Povsem nov je tudi model aceman, ki se uvršča med cooperja in countrymana. 

Peugeot

Model e-408 je električna verzija z dosegom okoli 450 kilometrov. 

Renault

Francoska znamka je pripravila kopico novosti. V ospredju je seveda serijski električni renault 4 E-tech, retro-sodobni mali križanec. Druga novost je na zunaj bolj ali manj dokončan izgled modela twingo, ki se vrača h koreninam iz leta 1992 in ga bodo izdelovali v Revozu. Pomemben pa je tudi inovativni koncept Embleme, ki združuje napredne oblike pogona z lahko gradnjo. 

Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024

Škoda

Kompaktni športni terenec elroq na MEB platformi napada prostor, ki ga pred njim že osvajata renault scenic E-tech in ford explorer. Napovedana začetna cena je 33 tisočakov. 

Foto: Gregor Prebil Avtosalon Pariz 2024

Volkswagen

Predstavili bodo sedemsedežni križanec tayron, ki nadomešča nekdanjega tiguana allspacea. Z njim bo Volkswagen konkuriral hyundaiju santa feju in kii sorento. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:12 14. Oktober 2024.

    Koliko jih je pod 20 jurjev? In koliko jih je primerljivih po ceni na kilometer.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.