V avtopralnici se varujte tega programa

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Strokovnjaki nemškega avtomobilskega združenja ADAC svarijo,da določen program v avtopralnici ni le neučinkovit, ampak lahko celo poškoduje avtomobil.
Oglej si celoten članek

Jeseni poskuša marsikateri lastnik svoj avtomobil pripraviti na zimske mesece. V te priprave ne spadata le zamenjava letnih gum za zimske in pregled vozila, ampak marsikdo pogosto obišče avtopralnico, kjer svojemu avtomobilu nameni temeljito čiščenje.

ADAC opozarja, da lahko prav čiščenje poškoduje avtomobil. Voznik se namreč lahko v avtopralnici odloči tudi za čiščenje podvozja. Nekatere avtopralnice ga ponujajo kot poseben program, druge pa ga ponujajo kot posebno storitev. Ker se zdi, da gre za polno storitev, se veliko voznikov tudi odloči za takšno čiščenje.

Foto: AMZS AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis

Vendar pa s tem ne plačajo le nepotrebnega dodatka, ampak lahko celo škodijo avtomobilu. Pri starejših avtomobilih lahko namreč čiščenje podvozja povzroči, da vlaga prodre v vrzeli na dnu in povzroči korozijo. Po drugi strani pa so sodobni avtomobili že dovolj zaščiteni pred korozijo, kar pomeni, da dodatno čiščenje ni potrebno, saj dodatne plastične obloge že zagotavljajo zadostno zaščito pred soljo, blatom, ledom in peskom.

ADAC priporoča, da namesto čiščenja v pralnici avto odpeljemo na pregled na servis, kjer bodo pregledali tudi podvozje in preverili, če je kje že prišlo do pojava korozije in vozilo tudi ustrezno zaščitili pred njo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:21 22. Oktober 2024.

    Ko vozimo v dežju in blatu ,ki nam "peska" podvozje in vse dele,ki jih doseže posebno pri večjih hitrostih,pa ni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.