Ti trendi bodo krojili avtomobilsko industrijo

Foto: MatijaJanežič
Foto: MatijaJanežič
Morda trende v poprodaji in avtomobilski industriji nasploh do neke mere kažejo nagrade za inovacijo, ki jih vsakič podelijo na največjem poprodajnem sejmu Automechaniki in so jih tudi letos.
Oglej si celoten članek

Mednarodna žirija sedemnajstih mednarodnih strokovnjakov je na Automechaniki med 53 kandidati na podlagi kriterijev, kakršni so bili stopnja inovativnosti, stroškovna učinkovitost, prijaznost uporabniku, funkcionalnost, primernost za poprodajni trg, varnost in kakovost ter prispevek k varnosti in trajnosti, izbrala zmagovalce v devetih kategorijah.

Podpredsednik frankfurtskega sejma za mobilnost in logistiko Michael Johannes je ob podelitvi nagrad povedal, da je bolj kot katerikoli industrijski sektor avtomobilska industrija na pragu izčrpne transformacije, zato potrebuje nove tehnologije, ki ji bodo pomagale na poti k digitalni, učinkoviti in trajnostni mobilnosti. To kažejo tudi nagrajeni produkti, ki se fokusirajo na trende prihodnosti, kakršni so digitalizacija, nove pogonske tehnologije in okoljska vzdržnost. Vse bolj pomembna postaja tudi uporaba umetne inteligence, izstopajo pa tudi pametne rešitve v avtomobilski tehnologiji in mehaničnih delavnicah.

Predstavniki žirije so izpostavili predvsem mehansko napravo za razstavljanje in popravilo elektromotorjev, merilno tehnologijo na osnovi 3D kamere, ki omogoča natančno nastavljanje naprav za nastavitve asistenčnih sistemov, trenažni softver s podporo umetne inteligence in optimizacijo jezika in čistilnik s samostojno proizvodnjo suhega ledu. Žirija je podelila tudi Green Award, posebno nagrado za najbolj okoljsko vzdržno inovacijo. Letos jo je turško podjetje Sampa Otomotiv A.S. prejelo za inovativne zavorne čeljusti, ki shranjujejo prah, ki na zavornih ploščicah nastaja med zaviranjem.

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

E-mobilnost in inovativne tehnologije vožnje

V kategoriji E-mobilnost in inovativne tehnologije vožnje je nagrado prejelo podjetje Aviloo z izdelkom Aviloo Flash Test. Gre za "plug  & play" test, s katerim je v zgolj treh minutah mogoče preveriti funkcionalnost baterije električnega pogona na baterijskih električnih vozili in priključnih hibridih. Test se izvaja na stacionarnem vozilu, vanj pa je vključeno tudi intuitivno poročilo o izidu testa. Na ta način je mogoče hitro ugotoviti iztrošenost in okvare na visokonapetostni bateriji. Žirija je poudarila, da takšen neodvisni preskus baterije povečuje predvsem sprejemljivost rabljenih električnih vozil in ohranja njihovo vrednost.

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

Podatki in povezljivost

Podjetje WESP Automotive je prejelo nagrado za pripomoček WESP Total Market Calculator, ki uporablja FBRR (Fact-based Replacement Rate – Stopnja zamenjave na podlagi dejstev). Gre za prelomno inovacijo, ki bi lahko močno vplivala na avtomobilski poprodajni trg. Z upoštevanjem dejanskih računov v delavnicah in s pomočjo tehnologij strojnega učenja FBRR zagotavlja natančne in zanesljive podatke o povpraševanju po nadomestnih delih, ki podjetjem olajšajo sprejemanje odločitev na podlagi podatkov ter optimizacijo poslovanja in doseganje trajne rasti.

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

Rešitve za delavnice in servise

V kategoriji rešitev za delavnice in servise je podjetje Snap-on Equipment GmbH prejelo nagrado za  izdelek Tru-Point 3D pozicioniranje dodatkov za umerjanje ADAS, ki z uporabo patentirane tehnologije 3D kamere omogoča natančno namestitev kalibracijskih preprog okrog avtomobila. Sistem iste kamere uporablja tudi za pozicioniranje zadnjih radarskih napeljav znotraj toleranc proizvajalca. Med postopkom kalibracije sistemov ADAS se tarče neprestano spremljajo, da se zagotovi, da popravila ustrezajo specifikacijam proizvajalca.

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

Deli in tehnološke rešitve

V kategoriji Deli in tehnološke rešitve je podjetje Gedore Automotive GmbH zmagalo z dvigalom statorja elektromotorja, ki ga je razvilo v sodelovanju s podjetjem Schaeffler Vehicle Lifetime Solutions. "E-Drive Stator Lift", kot se imenuje naprava, je polavtomatska ločilna naprava za ločevanje komponent elektromotorja. Kljub močnim elektromagnetnim silam lahko namreč rotor in stator elektromotorja loči brez poškodb. Ponudba vključuje tudi komplete rezervnih delov za elektromotorja, ki jih zato ni treba zamenjati v celoti, ampak se jih lahko popravi.

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

Karoserija in barve

V kategoriji Karoserija in barve je prvo mesto za "PPG LINQ Digital Ecosytem" osvojilo podjetje PPG Deutschland Sales  Services GmbH. Gre za aplikacijo, ki lahko izboljša učinkovitost in trajnostni pristop avtoličarske delavnice z digitalizacijo in avtomatizacijo popravil, vključno s prepoznavanjem in mešanjem barv. Ker za prepoznavanje ustreznih odtenkov laka uporablja digitalne metode namesto tradicionalnih poskusov, se zmanjša tudi potreba po poskusnih lakiranjih in količina odpadkov. Platforma v oblaku povezuje strojno, programsko in storitveno opremo, s čimer precej olajša ličarska opravila. Žirija pravi, da gre za digitalno središče, ki zmanjšuje vpliv avtoličarske delavnice na okolje.

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

Pranje in nega avtomobilov

V kategoriji Pranje in nega avtomobilov je proizvajalec Alfred Kärcher Vertriebs GmbH prejel nagrado za čistilnik s suhim ledom IB 10/15 advanced. Gre za del njihovega sistema za čiščenje s suhim ledom s popolnoma integrirano proizvodnjo suhega ledu. Naprava namreč ne potrebuje zapletene nabave suhega ledu, saj popolnoma v skladu s potrebami iz plinskega ogljikovega dioksida sama izdeluje pelete suhega ledu.

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

Gospodarska vozila

V kategoriji Gospodarska vozila je priznanje osvojilo turško podjetje Sampa Otomotiv A.S. za sistem za zmanjševanje emisij trdnih delcev pri zaviranju SAMPA Braking Emission Storing Technology (B.E.S.T.). Naprava je primarno namenjena zbiranju in filtriranju prahu, ki se med zaviranjem sprošča z zavornih ploščic, deluje pa brez povezave z motorjem ali elektroniko kamiona. Njen sekundarni namen je podaljšanje življenjske dobe zavorne čeljusti, saj s sesanjem zraka hladi občutljive elastomerne dele.  

Foto: Automechanika Automechanika: Nagrade za inovacijo 2024

Umetna inteligenca in digitalizacija

V novi kategoriji je priznanje osvojilo podjetje GS27 za evolucijo šolanja s pomočjo umetne inteligence. GS27 namreč prednosti programske opreme z umetno inteligenco izkorišča za razvoj in prilagajanje izobraževalnih sej za svoje stranke. To mu omogoča, da lahko strankam ponudi tudi brezplačne prilagojene izobraževalne seje, ki so prilagojene jeziku in potrebam vsakega slušatelja posebej.

Zelena nagrada

Tudi nagrado za okolju najbolj prijazen izdelek je osvojilo podjetje Sampa Otomotiv, za svoj sistem za zmanjševanje emisij trdnih delcev z zavornih sistemov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:44 21. September 2024.

    s mobilci so vas zasužnili. potem pa so pokazali kako vas lahko ubijejo. zakaj sedanes ne da baterijo zamenjat ? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.