S 105,9 km/h hitrejši od bencinarjev

Foto: Žurnal24 La jamais contente (Foto: Wikipedia) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
La jamais contente je prvi avtomobil sploh, ki je presegel hitrost 100 km/h. Zgrajen je bil leta 1899, poganjala pa ga je ... elektrika.
Oglej si celoten članek

V Detroitu se je med vsemi avtomobilskimi novostmi našel kotiček za avtomobil, ki opominja, da električni avtomobili in ubadanje z njihovimi zmogljivostmi še zdaleč niso izum izpred nekaj let. V Detroitu je sicer na ogled replika, izdelana v 90. letih 19. stoletja.

Camille Jenatzy, zaradi svoje rdeče brade znan po vzdevku "Rdeči vrag", je po izgubi rekorda l. 1902 že leto kasneje znova postal najhitrejši človek na svetu, tokrat v mercedesu. Tragično je končal leta 1913, ko ga je kolega po pomoti ustrelil na lovskem pohodu, medtem ko je Jenatzy skrit v grmovju preveč dobro oponašal žival. Izkrvavel je na poti v bolnišnico, tako da se je izpolnila njegova napoved, da bo umrl v mercedesu.

La jamais contente (v francoščini 'nikoli zadovoljen') je pred več kot 110 leti izdelal Camille Jenatzy, belgijski izumitelj in dirkač. Z avtomobilom v obliki torpeda je konec aprila 1899 kot prvi človek drvel hitreje od 100 km/h, natančneje 105,9 km/h.

Povod za rekord je bilo ostro rivalstvo med nekaterimi izdelovalci avtomobilov v obdobju na prelomu stoletja, ko so električna vozila še zelo uspešno konkurirala motorjem z notranjim izgorevanjem. 1450 kilogramov težkega rekorderja sta gnala dva elektromotorja z močjo po 50 kW, ki sta poganjala zadnji par koles. Gume so bile Michelinove.

Za tiste čase izjemen dosežek pa so kmalu izpodrinili izpopolnjeni motorji z notranjim izgorevanjem, ki so za več kot stoletje popolnoma zavladali svetu avtomobilizma.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.