Policija: "Tale voznica gotovo ne bere naših objav"

Foto: španska policija
Foto: španska policija
Nov zelo učinkovit pristop pri nadzoru prekrškov v prometu z letalniki.
Oglej si celoten članek

Vsem takšen nadzor 'velikega brata' gotovo ni všeč, a v Španiji ima splošna dobrobit udeležencev v prometu prednost pred zasebnostjo posameznika in njegovim početjem.

Medtem ko se v Sloveniji naša policija že skoraj desetletje neuspešno 'trudi' vzpostaviti tehnologijo sekcijskega merjenja hitrosti, so nekatere druge države pri uvajanju modernih tehnik za preprečevanje nevarnih praks v prometu svetlobna leta pred nami. 

Ena od njih je gotovo Španija. Prometni policisti v Granadi so lani uvedli sistem Unidad Halcon, pri katerem uporabljajo drone. S pomočjo letalnikov nad prometnicami spremljajo obnašanje voznikov in voznic. Droni lahko s kamerami visoke ločljivosti posnamejo po več prometnih prekrškov hkrati skupaj z okoliščinami, registrske tablice in tudi obraze kršiteljev, tako da izgovori ne pomagajo kaj dosti.

V konkretnem primeru izpred parih dni, ki so ga delili prek svojih družbenih omrežjih, je video voznice, kako se pred semaforjem kratkočasi z brskanjem po telefonu, kar pa ni dovoljeno niti v Španiji niti Sloveniji. Medtem ko je avto pred njo že speljal, gospa reagira z zamikom in s počasno reakcijo ovira pretok prometa.

"Tale voznica, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon, zagotovo ne bere naših družbenih omrežij, saj bi sicer vedela, da naš UnidadHalcón lahko prijavi kršitve iz zraka," so zapisali poleg objave na omrežju X. 

"In voznik mercedesa, ki je na avtobusnem pasu, nas prav tako gotovo ne bere." Vmes je namreč po pasu, rezerviranem za avtobuse, pripeljal črn avto. Še tretji prekrškek na posnetku pa je povzročil uporabnik električnega skuterja, ki je prevozil polno črto, vendar tudi letalnik ni vsemogočen in je ostal neidentificiran. 

Pri nas najdlje prišli s helikopterjem

Lokalna policija Granade pri uporabi letalnika za nadzor prometa iz zraka hvali predvsem njegovo bistveno cenejšo in enostavnejšo uporabo v primerjavi s helikopterjem. Spomnimo, tudi slovenska policija je pred leti najavljala, da bodo z enim od helikopterjev v floti, ki ima primerno video opremo, dejavno nadzirali cestno-prometne prekrškarje, a je v praksi tega zelo malo oziroma poteka kvečjemu na stopnji obveščanja ekip na tleh.

V nekaterih državah so helikopterje dejavno uvedli v nadzor prometa, v uporabi so bile celo 'leteče provide'. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:44 20. November 2023.

    Pravilni, varnost prometa je zelo pomembna. In pomembna je tehnoogija, ki služi namenu. Samo kaj, ko ni polivalentna.....služi za voznike, …

  • 09:27 20. November 2023.

    Najbolj je smešno,ko dama z hudim avtom drži telefon,in telefonira,zdaj ne vem a je tolk glupa da ne zna vzpostavit …

  • 09:20 20. November 2023.

    tole tukaj je orvel v svoji najslabši obliki. sem proti telefoniranju med vožnjo ampak obesili so se nad avto , …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.