Pnevmatika z integriranimi spojlerji

Foto: Yokohama
Foto: Yokohama
Proizvajalec pnevmatik Yokohama je pokazal grafične fotografije gume z nameščenimi malimi spojlerji oziroma usmerjevalniki zraka.
Oglej si celoten članek

Proizvajalci avtomobilov zadnja zelo poudarjajo dizajn platišč, saj je od njihove oblike zelo odvisen tok zraka mimo koles in s tem celotna aerodinamična slika nekega vozila. Poleg platišč pa utegnejo pomembno vlogo pri boljšemu rezanju zraka v prihodnosti nositi tudi pnevmatike, vsaj tako dokazuje koncept Yokohame, ki bo prikazan na skorajšnjem salonu avtomobilov v Tokiu, ki se bo odvijal od konca oktobra dalje.

Koncept japonskega proizvajalca gum ima na zunanji stran bočnega dela pnevmatike več majhnih, tankih "plavuti", ki so ukrivljene v različne smeri. 

Doprinos teh malih usmerjevalcev med vožnjo je po zagotovilih Yokohame v bolj ugodnemu pretoku zraka, kar pomeni manj kotalnega upora in s tem manjšo porabo goriva in seveda izpust emisij. A tu se vloga "plavuti" še ne konča, saj na spodnjem delu kolesa vplivajo na zmanjšanje efekta vzgonskega vetra in na ta način pripomorejo k boljšemu oprijemu. 

Foto: Yokohama Yokohama Foto: Yokohama Yokohama Simulacije naj bi dokazovale, da Yokohama ne govori v prazno, naj bi dokazovale simulacije, ki jih je opravil superračunalnik, s katerim so si pomagali pri optimalni postavitvi usmerjevalcev. Kdaj bomo serijsko pnevmatiko Yokohame s krilci videli na cesti, je v tem trenutku še prezgodaj napovedovati. 

Na aerodinamiki sicer intenzivno delajo tudi drugi proizvajalci, korejski Hankook je tako denimo pred časom predstavil pnevmatiko s posebej oblikovanim bočnim predelom, ki naj bi omogočal boljši pretok zraka. 

 dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.