Očistite, sicer boste plačali

Foto: Žurnal24 Sneg, ki leti z vozila, moti tako voznika kot druge udeležence v prometu.
Če pred vključitvijo v promet ne boste temeljito očistili snega s svojega avtomobila, tvegate kazen 120 evrov.
Oglej si celoten članek

V dneh po sneženju lahko na cestah opazimo veliko voznikov, ki so na svojih avtomobilih pred vožnjo očistili le sprednje vetrobransko steklo, nemalokrat slednjega celo zgolj v obsegu, ki ga pokrivajo brisalci.

 

Med vožnjo v zimskih razmerah:

  • zmanjšajmo hitrost;
  • povečajmo varnostno razdaljo;
  • zavirajmo previdneje in postopno;
  • ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito;
  • pravilno izberimo prestavno razmerje;
  • vozimo čim bolj enakomerno;
  • pazimo na izpostavljenih delih ceste (na viaduktih, pri usekih ...), kjer je poledica bolj pogosta;
  • bodimo strpni do drugih in se na pot odpravimo pravočasno;

Vir: Policija

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Še posebej pozorni morajo biti vozniki tovornjakov, da s ponjav očistijo sneg in led, saj lahko ta ob sunkovitem zaviranju pade na mimovozeče avtomobile in jih poškoduje.

Na policiji so nas opozorili še na pravilno odstranjevanje snega z avtomobilov ali drugih površin. Snega ne smemo nikoli odstranjevati na vozno površino, zagrožena kazen za takšno početje je kar 250 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.