Obstaja tudi drugačna pot do cenejšega goriva

Foto: Profimedia
Na Češkem bodo ukinili obvezno dodajanje biodizla dizelskemu gorivu in bioetanola bencinu, saj naj bi s tem znižali cene goriv.
Oglej si celoten članek

Na Češkem si z določenimi ukrepi prizadevajo,  da bi zmanjšali cene goriva. Eden od ukrepov je ukinitev obveznega dodajanja biogoriv fosilnim gorivom, druga pa je ukinitev cestnega davka za osebne avtomobile in gospodarska vozila do največje dovoljene mase 12 ton. Češki minister za finance Zbynek Stanjura je pojasnil, da pri obeh omenjenih ukrepih ne gre za začasne ampak kar za stalne ukrepe.

Nasveti Nasveti: Kako ob rekordnih cenah goriv privarčevati?

Foto: EPA Biodizel

Češka republika je obvezno dodajanje biodizla fosilnemu plinskemu olju sicer uvedla leta 2007, dve leti pozneje pa so začeli tudi bencinu dodajati bioetanol. Dobavitelji goriv morajo trenutno bencinu dodajati vsaj 4,1 odstotka bioetanola, dizlu pa  vsaj šest odstotkov biodizla.

Pomembna sprememba Letos novosti pri gorivu, kaj to pomeni za starejša vozila?

Češka vlada meni, da je vpliv biogoriv na obremenjenost okolja precej sporen, poleg tega pa je ta rešitev že nekaj časa zastarela.  Ko je napovedal spremembe, je češki premier Petr Fiala povedal, da z biogorivi služi le nekaj podjetij. Dodal je, da bi ukrep njihovim kmetom omogočil, da na poljih pridelajo več žita, kar je v trenutnih razmerah bolj smiselno. Ukinitev cestnega davka naj bi po drugi strani pomagala predvsem majhnim in srednjim podjetjem.

Foto: Epa bencin gorivo bencinski servis

Vsi strokovnjaki se ne strinjajo, da bo ukinitev biogoriv zares vplivala na ceno bencina in dizla. Češki ministre za gospodarstvo Jozef Sikela je na Twitterju celo komentiral, da ukinitev biogoriv sploh ne bo vplivala na cene fosilnih goriv. Tudi generalni tajnik češkega združenja prevoznikov Vojtech Hromiř meni, da se bosta zaradi ukinitve biogoriv ceni bencina in dizla zmanjšali kvečjemu za eno do dve češki kroni oziroma za 0,04 do 0,08 evra na liter, kar se v denarnicah voznikov ne bo preveč poznalo.

Avto Sitnost, ki bo še dolgo z nami

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:14 19. Marec 2022.

    pocebitev od 4 do 8 centov na liter. in pravijo to je malo, zelo malo. ok 10 litrov je 80 …

  • 13:41 19. Marec 2022.

    Končno ena pametna poteza,ki dokazuje,da so ti emisijski standardi le podlaga za zaslužkarstvo elit,učinek na okolje pa še večja obremenitev …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.