Napovedi so se uresničile, toliko stanejo rabljene tesle

Foto: Saša Despot Tesla model 3
Foto: Saša Despot Tesla model 3
Cene novih električnih vozil so v zadnjem letu s številnimi akcijskimi popusti močno padle. Padec cen je sledil tudi pri rabljenih električnih modelih, opažajo pri DoberAvto.si. Ponudba v Sloveniji je pri rabljenih teslah še šibka, v Nemčiji pa je izbire veliko. Našli smo pet slovenskih oglasov za nakup različnih modelov znamke Tesla.
Oglej si celoten članek

"Cene električnih avtomobilov so močno padle. Tudi za 20 odstotkov. Opažam pa, da Tesla od vseh najbolje drži ceno in je padec cen najmanjši," pravi Peter Kavčič, urednik spletnega portala za transparentno prodajo in nakup rabljenih avtomobilov DoberAvto.si, ki deluje v okviru AMZS, kjer imajo hišne strokovnjake za električna vozila. V sodelovanju z DoberAvto. si smo pred kratkim predstavili nekaj ključnih nasvetov pred nakupom rabljenega električnega avtomobila, zdaj pa smo na spletni strani našli še nekaj rabljenih Tesel, ki se prodajajo ta hip. Njihovo število vztrajno raste, tudi na račun vse nižjih cen.

Foto: Andrej Leban Tesla model 3

Napovedi so se uresničile

Februarja je Andrej Pečjak, pionir električne mobilnosti pri nas, za Žurnal24 napovedal, da bodo cene tesel močno padle. Predvsem na račun padca cen novih električnih vozil. "Rabljeni električni avtomobili se cenijo z zaostankom nekaj mesecev. Pravi čas za nakup bo čez dva ali tri mesece, ko bodo vsi ugotovili, da so se novi električni avtomobili spet pocenili. Obenem je treba upoštevati še subvencijo za nakup rabljenega električnega vozila uvoženega iz ene od držav EU, a je treba paziti, da je avtomobil novejši od novembra 2020. To velja zato, ker bi drugače uvažali tehnološko zastarele električne avtomobile," je takrat napovedal Pečjak in dodal, da bo mogoče teslo model 3, letnik 2020 in tudi 2021 dobiti za ceno pod 25 tisočakov – z največ 50 tisoč kilometri. "Če odštejete še 3.000 evrov subvencije bo cena primerljiva z novim bencinskim avtom nižjega srednjega razreda. To bo zelo dober nakup, dobili boste veliko avta za zmeren denar. Električno teslo, čeprav rabljeno, si bo lahko privoščilo več ljudi, sploh ker je možno za polno vsoto (tudi pri rabljenem) dobiti eko kredit, ki ga odplačuješ z razliko v ceni med gospodinjsko elektriko in fosilnimi gorivi," je še dodal. In njegove napovedi so se uresničile.

Foto: Žurnal24 Tesla model 3 pred sedežem podjetja Metron Andreja Pečjaka

Vračilo DDV in še subvencija

Marko Ferlin, direktor podjetja Odkrit nakup, ki se ukvarja z uvozom rabljenih vozil iz tujine, je za Žurnal24 potrdil, da so cene električnih rabljenih vozil v Nemčiji močno padle. Tesla model 3 long range, ki je imela še pred dvema letoma ceno okoli 60 tisoč evrov, zdaj stane med 25.000 in 30.000 evri. Osnovni modeli tesla model 30 stanejo v Nemčiji tudi manj kot 20 tisoč evrov. "Tesla je zagotovo vodilna znamka med rabljenimi električnimi vozili. Polovico električnih vozil, ki jih uvozimo, je znamke Tesla. Veliko zanimanje pa že vlada za Kitajce, predvsem znamko BYD," pravi Ferlin, ki dodaja, da je zelo veliko povpraševanje po rabljenih električnih vozilih pri pravnih osebah, ki dobijo nazaj DDV in še subvencijo, zato je nakup rabljenega električnega vozila za številne postal zelo atraktiven in poceni nakup.

Foto: Anže Petkovšek Marko Ferlin

5 rabljenih tesel, ki smo jih našli na spletnem portalu DoberAvto.si

Tesla Model 3 75 kWh Performance AWD 513KM

Foto: Doberavto Rabljena tesla na spletnem portalu DoberAvto

Tesla Model S 75D AWD *CCS

Foto: Doberavto Rabljena tesla na spletnem portalu DoberAvto

Tesla Model S 100D AWD

Foto: Doberavto Rabljena tesla na spletnem portalu DoberAvto

Tesla Model 3 Long range Dual Motor AWD

Foto: Doberavto Rabljena tesla na spletnem portalu DoberAvto

Tesla Model X 90d AWD

Foto: Doberavto Rabljena tesla na spletnem portalu DoberAvto

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 09:49 28. September 2024.

    Briga me za ta jajca. Avto mora bit čim bolj basic, da se lahko čim manj stvari pokvari. Več kot …

  • 09:40 28. September 2024.

    zadnjič je bil en posnetek ( pazi od gasilcev ) kako zagori litijska baterija , nekaj takega kot je v …

  • 09:03 28. September 2024.

    Sem se vozil s teslo. Razen pospeška je to rajngla.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.