Možgani upravljajo avtomobil

Med številnimi tehnološkimi novostmi iz avtomobilske industrije izstopa Nissan, ki je predstavil svojo vizijo upravljanja avtomobilov v prihodnosti. Avtomobile naj bi upravljali kar človeški možgani.
Oglej si celoten članek

Japonski proizvajalec avtomobilov je v sodelovanju z Univerzo v Lozani izpeljal projekt upravljanja vozil s človeškimi možgani. V pomoč možganom naj bi tako bili senzorji in kamere, vgrajene na avtomobilu, njihova naloga pa bi bila spremljanje drugih udeležencev v prometu. Avtomobil bi se premikal brez pomoči človeških rok in nog. Za upravljanje vozila bi bile potrebne zgolj misli, s katerimi bi določali hitrost in smer gibanja.

Google zatajil
Podoben, a nekoliko manj revolucionaren projekt je že pred časom predstavil Google, ki je s pomočjo računalniškega sistema brez pomoči človeka upravljal avtomobil. Na žalost je sistem, ki je sicer s pomočjo GPS-a in drugih podobnih naprav za spremljanje prometa deloval dobro, ob preizkušnji v resničnem prometu privedel do resne nesreče. Google namreč ni znal vplivati na človeški faktor oziroma napako voznika v drugem vozilu.

Čeprav je delovanje Nissanove tehnologije trenutno nepredstavljivo, jo je profesor José del R. Millan, ki vodi projekt, preizkusil v praksi s pomočjo invalidskega vozička. Video preizkusa si lahko ogledate zgoraj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.