IS je japonski atlet na nemški progi

Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS Foto: Andrej Leban Lexus IS
Lexus IS je udobje nadgradili z dinamiko, dva motorja pa bosta morala zadostiti vsem željam. Cilja na populacijo med 30. in 40. letom. S ceno in nizkimi obratovalnimi stroški bo zanimiv za flotne kupce.
Oglej si celoten članek

Težko si je predstavljati, da bi v močnem D premium segmentu proizvajalec lahko nemškim prvakom konkuriral brez dizla in karavanske različice. A Lexus bolj kot na hišni razcvet prodajnih številk tudi pri novi generaciji IS stavi na dolgi rok, pri čemer sta v ospredju zadovoljstvo 
nišne klientele, podprto z  ekologijo.

Po letih 1999 in 2005 prihaja na ceste tretja generacija IS, ki zapolnjuje je za znamko izredno pomemben model, saj nanj odpade kar polovica vseh prodajnih številk Toyotine premium znamke.

Njegovega razvoja so se Japonci lotili temeljito, trdijo, da so pred začetkom dela dodobra prisluhnili voznikom. Sedaj pravijo, da imajo avtomobil, ki vse v razredu prekaša po udobju, hibridna različica 300h tudi po čistosti, medtem ko da se po voznih lastnostih lahko kosa celo z BMW serije 3.

Tudi zadaj veliko prostora

Avtomobil je zrasel za 8 centimetrov (sedaj 4,66 metra) in se razširil, za sedem centimetrov daljša medosna razdalja se je skoraj v celoti prelila v več prostora za potnike. In da, preizkus v živo je pokazal, da niti visokorasli nimajo težav kam z nogami, tudi prostora v ramenskem delu je veliko. Zadnja klop je rezervirana za dva potnika, saj bo tretji zaradi visokega sredinskega grebena, ki je posledica zadnjega pogona, precej omejen. Sedenje je nižje kot pri prejšnji generaciji, volan bolj pokončen. Tako kot si to želijo Evropejci.

Nekaterim je IS oblikovno takoj všeč, drugi potrebujejo dodaten pogled. Evolucija Lexusovega oblikovalskega jezika je namreč gotovo najdrznejša doslej, pri čemer prednjačijo zavihana in od glavnih ločena LED prednja svetila, ali pa spodnja bočna linija, ki se zliva z daleč v bok zašpičenimi zadnjimi svetili. Različica F-sport je še bolj nastopaška zaradi enovite prednje odprtine za zrak iz satovja in raznih drugih dodatkov, že osnovni avtomobil pa deluje kompaktno in športno. Je pa dizajn zelo "gladek," saj je koeficient zračnega upora pri hibridu le 0,26.

Občutek najvišjega kova

Notranjost je morda malce manj vznemirljiva, v ospredje stopa elegantnost in visoka kvaliteta prečiščenega dizajna. Tako kot pri večjem GS, po katerem se mali brat tudi sicer zgleduje v marsičem, si je mogoče omisliti audio sistem proizvajalca Mark Levinson s 15 zvočniki in 835 vati moči. Edinstveno je upravljanje stikal za temperaturo, ki so pravzaprav spremenjena v drsnik za hitro in učinkovito nastavitev. Iz ponosa znamke, ultrašportnega LF-A, so prevzeti voznikovi merilniki pri različici F-sport, saj je osrednji fizično pomičen in se prilagaja številu informacij, ki si jih zaželimo na zaslonu.

Foto: Andrej Leban Lexus IS Hibridi nikoli niso bili znani po prostornih prtljažnikih, saj so prostor jemali akumulatorji za električni pogon. Pri IS-u pa je napredek zelo opazen, akumulator pri hibridni različici vzame "le" 30 litrov prtljažnika v primerjavi s klasično različico. 450 litrov pri hibridnemu IS je tako le 15 litrov manj od večjega GS, a ima v primerjavi z večjim bratom ni omejitev glede zlaganja zadnje klopi. 

Multipraktičen hibrid

Prvi kilometri za volanom IS so besedam o zelo dovršeni dinamiki dali težo. Podvozje se zdi zelo dobro uravnoteženo (F-sport oprema pozna tudi nastavitev po meri voznika), volan deluje natančno. In že smo pri možnostih pogona, ki je v primerjavi s konkurenti pri Lexusu na pogled sila skromen. Klasični bencinar je na voljo pri IS 250, 2,5-litrski V6 zmore 152 kilovatov (207 KM) ob normni porabi. Serijska je šeststopenjska klasična avtomatika s prestavnimi naperki ob volanu. Normna poraba je 8,6 litra, izpusti pa 199 gramov CO2 na kilometer. 

Po moči je hibridna alternativa precej podobna, saj kombinacija 2,5-litrskega štirivaljnika (teče po Atkinsonovem ciklu) in elektromotorja skupaj zmore 164 kilovatov (223 KM). Za odtenek počasnejši je pri pospešku z mesta, zato pa je hibrid bolj prožen pri pospeševanju v srednjem hitrostnem območju med 80 in 120 km/h.

Glavne odlika hibrida pa je ekonomičnost, saj je za polovico čistejši in varčnejši. Z izpustom 99 gramov CO2 je nasploh pred vsemi tekmeci (najbližje dizelski BMW 3 efiicient dynamics s 109 grami), normna poraba pa je 4,3 litra, čeprav se je med krajšim testnim krogom gibala med šestimi in sedmimi litri. Lahko pohvalimo tudi napredek pri brezstopenjskem menjalniku, ki deluje bolj linearno, tako da je nadležnega glasnega naprezanja, tako značilnega za Toyotine hibride, precej manj. 


Glede varnosti pri IS ni dilem, vsa pasivna je serijska, aktivnih pomagal je veliko, med drugim je novost opozorilo na prečni promet, ko skušamo denimo z avtomobilom vzvratno zapeljati iz parkirnega mesta. 

Bi ga imeli? Da, ampak ...

Evropejcem tako ljubega karavana ne bo, so kratki predstavniki Lexusa. A za tiste, ki so jim limuzine v vsakem primeru ljubše, je argumentov veliko. Seveda je nujen miselni preskok, da premium D limuzina lahko shaja tudi brez dizla.

Dodatno racionalno razmišljanje še množi argumente. Serijska oprema je bogata (avtomatika, udobje ...), stroški vzdrževanja pa so zaradi manka številnih sestavnih pogonskih delov in manjše obrabe ostalih menda najnižji med konkurenti, zato naj bi bil hibridni IS poleg klientele med 30. in 40. leti tudi zelo priljubljeno flotno vozilo za srednji menedžment. Poudarjajo še zelo dobro ohranjanje cene rabljenih.

In da, prihod uničevalca asfalta IS-F, ki je imel v prejšnji generaciji 311 kilovatov, je zelo verjeten.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.