Evropejci decembra hiteli po nove avte

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lansko leto je bilo za evropski trg avtomobilov najslabše po letu 1995, čeprav je bil konec leta v znamenju dvomestne rasti.
Oglej si celoten članek

Lani je bilo v Evropski uniji prodanih 11,8 milijona novih avtomobilov, kar se morda sliši veliko, a po podatkih evropskega združenja ACEA je to za 1,7 odstotka manj kot v letu 2012, trg pa se krči že šesto leto zapored. Po letu 1995 (takrat še EU-15) je to najslabši prodajni rezultat in hkrati najslabši po letu 2003, ko je ACEA začela statistiko prodaje na trgih EU-27.

Minuli december sicer vliva nekaj optimizma, saj je skupna prodaja poskočila za 13,3 odstotka, kar je drugi najboljši decembrski rezultat zadnjih let, a v absolutnih številkah z 906.000 prodanimi avto še vedno "mizeren".

Lani so vsi glavni evropski trgi doživeli upad prodaje. V Nemčiji se je tako trg novih avtov skrčil za 4,2 odstotka, v Franciji za 5,7 odstotka, v Italiji pa za 7,1 odstotka. Velika Britanija na drugi strani poka od optimizma z 10,8-odstotno rastjo, okrevanja pa se veseli tudi Španija, ki je bila lani pri plus 3,3 odstotka. Statistično in iz znanih razlogov je rastel tudi slovenski trg, a v celotnem številu novih avtov obsega manj kot odstotek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.