Dobra novica za voznike: odslej tega papirja ne boste več potrebovali

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Z novim letom bo praktično po vsej Evropi in tudi Sloveniji začela veljati pomembna novost glede avtomobilskih dokumentov, ki jih mnogi pozabijo doma, ko gredo prek meje.
Oglej si celoten članek

S 1. januarjem 2025 bodo vse države sistema zelene karte morale zagotovili medsebojno priznavanje zelenih kart v obliki pdf.

V mednarodni organizaciji Svet birojev (COB) so se biroji zelene karte, med njimi slovenski, minulo jesen dogovorili o dodatni uporabi mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila, ki jo vozniki poznajo pod imenom zelena karta. To ime je sicer ostalo, čeprav dokument, ki v primeru vožnje na tuje dokazuje zavarovano odgovornost, v resnici že nekaj let ni več zelen, temveč je tiskan na belem papirju.

Kakorkoli, z letom 2025 morajo članice zelene karte vzajemno priznavati tudi digitalno, ne le papirnate oblike. Slednje pomeni, da bo imel lastnik avta po novem lahko zeleno karto shranjeno kar v elektronski obliki na mobilnem telefonu oziroma v oblaku in mu ne bo več treba nositi papirja v fizični obliki v avtu.

Ne je slikati

Marsikateri lastnik avta je sicer pdf obliko zelene karte prejel že doslej, ob elektronskem podaljšanju oziroma sklenitvi letnega zavarovanja, ki je vključevalo avtomobilsko odgovornost v drugi državi. To je namreč omogočil prehod na črno-belo različico zelene karte leta 2021. Vendar pa so morale zavarovalnice ob tem stranko opozoriti, naj zeleno karto obvezno natisne in jo predloži tujim mejnim organom v papirnati obliki. 

Po novem bo dovolj, da bo voznik dokument na zahtevo pokaže v elektronski obliki, so za Žurnal24 pojasnili pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

Vendar pozor, pri Zavarovalnem združenju opozarjajo, je priznana elektronska mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila samo v obliki pdf. To pomeni, da jpg dokument ali fotografija zelene karte nista dovoljena in veljavna.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 03:27 4. Marec 2024.

    Kako švercati iz Italije pa nimaš niti avta zavarovanega , kaj šele karto verde. Greš do Škofij s svojim ner, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.